Syv tips til kjøp og hold av en bil du faktisk har råd til
Det er mulig at du faktisk ikke har råd til bilen du nå kjører rundt med. De fleste nordmenn bruker alt for mye penger på bil, med billån på enten en eller ofte også to biler.
Hvis bilen din er verdt mer enn du har spart i pensjon, har du egentlig ikke råd til den. Du kan, og bør, kjøre en bil som ikke krever at du låner penger. Her er noen tips som hjelper deg å få til nettopp dette:
- Kjør bilen du har nå over en lengre tidsperiode.. Hvis du fortsatt betaler avdrag på bilen din, tenk at du skal kjøre den i flere år fram i tid, helt til den er nedbetalt og du har fått spart opp penger til å kjøpe en ny bil. Når du kjøper ny bil, begrens deg slik at du kun bruker pengene du har spart opp og det du får igjen for den gamle bilen, selv om det betyr at du må kjøpe en brukt bil.
- Ta godt vare på den bilen du har, så du ikke behøver å kjøpe ny. Ikke kims av vedlikehold, ta deg av problemene som dukker opp mens de fortsatt er små.
- Ikke konkurrér med naboen. Det er alltid fristende å kjøpe seg ny bil, særlig når naboen akkurat har gjort det. Ikke la naboen bestemme når du trenger ny bil, du bestemmer når du har spart opp nok penger og er klar for å kjøpe ny bil.
- Husk at nesten alle biler ender opp på skraphaugen til slutt. Biler er ikke en investering. De bygger ikke opp verdier, selv om mannen din sier at de gjør det. De er brukbare eiendeler som taper seg i verdi med tiden. Kjøp bilen som er nyttig for deg, ikke den som er tøffest å se på.
- Se etter en bil som er rimelig å kjøpe og å bruke. Når du kjøper ny bil en dag(se punkt nr 1. over), se etter en bil du har råd til. Kjøp et bilmerke som er kjent for å ha lite feil og mangler og som et verksted i nærheten av deg kan reparere for deg. Noen ganger kan den billigste bilen, ikke være billigst, fordi den har mange mangler. Men sørg for at bilen er søt nok til at du vil ha den lenge.
- Søk kunnskap før du kjøper ny bil. Når du kjøper en ny bil, sørg for at du har lest litt om bilmerket og satt deg inn funksjonene til bilen du kjøper. Er det firehjulstrekk? Trenger du det? En firehjulstrekker bruker vanligvis mer bensin, så det kan være lurt å styre unna det hvis du ikke trenger det.
- Den beste bilen er ingen bil. Hvis du finner ut at du kan klare deg uten bil, ved å kun bruke kollektivtransport, sitte på med andre, gå eller å sykle, vil du finne ut at du sparer så mye penger at du kanskje aldri vil ha bil igjen.
Jeg har akkurat nedbetalt bilen min, burde jeg bytte den ut nå?
Gratulerer med nedbetalingen a bilen din! Det var sikkert dager hvor du tenkte at bilen kom til å bli ubrukelig før du har fått nedbetalt den, men du klarte det. Du har gjort et stort økonomisk framskritt. Hva nå?
Følg denne enkle bruksanvisninger og du vil aldri ha billån igjen:
- Fortsett å kjøre bilen du har nå. Ta vare på den. Du ønsker at denne kjære bilen skal vare i årevis. (Det er på tide å fortelle bilen at du er glad i den.)
- Fortsett å betale på bilen. HVA?! Betal det samme som du er vant til å betale på billånet inn på en sparekonto i stedet. Sett pengene til sides til du må kjøpe ny bil.
- Kjøp en “ny” bil. Når pengene er spart opp og lagt sammen med det du får igjen for den bilen du skal selg(som vi vet taper verdi hver dag) kan du slå disse pengene sammen og kjøpe en bil du liker, en du kan sitte komfortabel i og kjøre å noen år fram i tid, selv om det er en brukt bil.
- Ikke lån penger. Når du kjøper bil, ikke lån penger. Hvis du kun har spart opp 50.000 kr og bilen du selger er verdt 50.000 kr, kan du enten kjøpe en bil for 100.000 kr eller vente til du har spart opp mer penger.
- Fortsett med nedbetalingen. Jeg har sagt det tidligere. Du har akkurat kjøpt en flott bil for sparepengene dine og du tenker kanskje at du kan slutte å nedbetale på bilen. Ikke slutt med det. Fortsett med å sette av penger hver måned. Om fem år har du kanskje råd til å kjøpe en god brukt bil, eller til og med en grei ny bil.
Hvordan kontrollere økonomien, så den ikke kontrollerer deg
Renter er nådeløse, enten om de jobber for deg eller imot deg. Du kan sørge for å følge prinsippene som gjør at du tjener på renter. For eksempel, hvis du investerer 5.000 kr i måneden, hvor du får 5% rente, vil du sitte igjen med 167.130 kr etter et år med sparing.
På en annen side, hvis du låner penger med 5% rente og betaler ned månedlig over et år, kan du bare låne 93.064 kr for den samme prisen.
De fleste av oss vil være tvunget til å låne penger for å kjøpe seg en bolig. Det er klokt, til tross for at det er dyrere å låne en å spare. Boliger øker vanligvis i verdi over tid (men det er selvsagt ingen garanti).
Enda viktigere, å eie en bolig har en tendens til å gjøre hjemmet mer stabilt. Det er jo det det handler om. Mange velger å kjøre biler som er så dyre at de må ta opp billån. Det er ikke så vanskelig å spare til en bil. Nedbetalingen på en ny bil kommer lett opp i 5.000 kr i måneden. Med bare seks måneders sparing, kan du kjøpe en brukbar bil som du sannsynligvis kan kjøre i flere år fram i tid så lenge du sørger for godt vedlikehold, men uten å måtte nedbetale lån eller tenke på at den taper seg alt for mye i verdi.
Hvis du sparer 4.000 kr i måneden til din neste bil (da kan du bruke de siste 1000 kr på vedlikehold), så har du 96.000 kr på sparekontoen, hvor du også har tjent renter. Sannsynligvis har du rundt 100.000 kr til disposisjon, pluss 3.000 kr i vrakpant for den gamle bilen.
Denne gangen trenger du ikke å kjøpe et vrak av en bil. Du blir nok nødt til å kjøpe en brukt bil, men du får nok en bil du stolt kan kjøre i noen år fram i tid.
På veien fortsetter du å spare 4.000 kr per måned, som du tjener renter på. Hvis du klarer deg i syv til ti år med den bilen du har, vil du sitte igjen med penger nok til å kjøpe en bil du liker godt som du kan kjøpe for oppsparte midler.
Dette samme prinsippet og mønsteret kan overføres til nesten alt. Det kan overføres til ferier (ok, du kan ikke selge en brukt ferie), nye golfkøller til ektefellen din, en ny sykkel til deg selv. Nesten alt som er litt for dyrt for budsjettet ditt, kan du bruke disse prinsippene for å oppnå.
Innflytelsen prinsippene har på sparing til mindre kjøp, kan til og med være enda bedre enn det som gjelder billån, fordi rentene på et kredittkort kan være mye høyere enn rentene på et billån.
Mange lar forbruksgjelden øke til det tilsvarer like mye som et billån på en fin bil og alt de sitter igjen med er brukte gjenstander som er vanskelig å selge, selv til en liten penge, og noen bilder fra en fin ferietur.
Du kan ta kontroll over økonomien ved å spare til ting du ønsker deg i stedet for å bruke kredittkort og dyre lån. Gjør du det, finner du ut at pengene jobber for deg og gjør live lettere, ikke vanskeligere. Du kan investere i aksjer, fond eller bolig og planlegge en deilig pensjonisttilværelse, mens vennene dine holder garasjesalg.
Har du tid til overs, så kan du kanskje utføre et anonymt skattesøk. Klikk her.
Hvor mye kan du faktisk spare på å reise kollektivt?
Visste du at du lett kan spare en del penger ved å bruke kollektiv transport. Vi kan se på noen regnestykker. Først må vi avgjøre om du skal selge bilen, eller bare la den stå i garasjen mens du bruker buss eller lignende.
- Bilen står i garasjen. Bruker du buss, og ikke bil, så sparer du i snitt ca 500-700 kr pr måned i drivstoff. Husk at jeg kun regner drivstoff til jobb, og ikke til andre ærend. Forsikringen er den samme uansett, siden du eier bilen. Verditapet reduseres, siden du ikke bruker bilen like mye som før. Dekkslitasjen reduseres og verkstedutgifter reduseres. Hvis man grovregner på dette, så vil jeg anta at man kan spare rundt 1000 kr i måneden hvis man tar med verditap, dekk og verksted. Legger man til 500 kr i drivstoff, så er man oppe i 1500 kr. Et busskort koster langt mindre enn dette, og du vil derfor kunne spare en del på å ta bussen til jobb. Tar du i tillegg buss til andre ærend, så vil du spare enda mer.
- Salg av bil. Selger du bilen, så vil du også spare på forsikringer og andre avgifter. Det sies at en bil koster mellom 4000 og 8000 pr måned å ha. Dette inkluderer verditap, verksted, vedlikehold, drivstoff, dekk etc. La oss anta at du sparer 4000 kr pr måned og et busskort koster 600 kr. Da sparer du 3400 kr pr måned, som er veldig mye penger.
Kanskje en el-sykkel er noe for deg? Det er dyrere i innkjøp enn et busskort, men billigere i drift.