Alt for mange i dagens samfunn sliter med økonomien. Vi trenger ikke se lenger enn i avisene og på tv-program som Luksusfellen for å skjønne at altfor mange sliter med å håndtere pengene sine (eller penger de ikke har).
Innlegget gir deg en rekke tips om hvordan man kan få et bedre liv gjennom å håndtere pengene bedre.
Din familie, dine penger
Fem måter du kan lære barna dine om verdien av penger
Det er smart å lære barna at penger ikke kan kjøpe lykke. Det er også smart å lære dem nok om verdien av penger til at de har nok styrke i seg selv til å lykkes med det de velger å gjøre i livet sitt. Her er noen tips til hvordan du kan lære barna dine om verdien av penger.
- Gi dem en liten ukelønn. Å gi bare litt penger som de kan bruke som de vil, vil hjelpe dem med å forstå verdien av penger. Hvis de alltid får penger når de ønsker noe, vil de ikke få forståelse av hva det vil si å ha et budsjett eller å spare.
- La dem kjøpe deres egne Xboxer. Du vil sannsynligvis dusje barna dine med leker og gaver i oppveksten, hvor mye av det du kjøper har en genuin helsefordel- som sykkler, skateboard eller ski. Det vil være noen ting du og barna dine vil være uenige om dere skal kjøpe eller ikke, som tv- og dataspill. Dette er verdifulle muligheter til å lære barne dine om penger. La dem spare ukelønna og jobbe for pengene de trenger til det de ønsker å kjøpe. Hvis du får dem til å gjøre husarbeid, sørg for at du ikke betaler mer enn hva naboene ville gjort – målet er å lære dem om verdien på penger, og hvis du er litt gjerrig, så lærer de.
- Oppmuntre dem til å donere penger til veldedighet. Hvis du lar barna få se ekte fattigdom og viser dem hvordan et lite pengebeløp kan gjøre stor forandring for noen som sliter, vil det ikke bare få barna til å sette pris på verdien av penger, men også få en mindre egoistisk holdning.
- Hjelp dem med å åpne en egen bankkonto. Så snart barna dine er klare, hjelp dem med å åpne en bankkonto. Så kan de begynne å få renter på pengene de sparer og se hvorden den finansielle verden fungerer. Ikke begynn med dette før de er åtte år gamle. De vil ikke være i stand til å forstå konseptet med at banken har pengene deres hvis de er for ung. Men vent heller ikke for lenge. Passerer de tolvårsalderen, har de en tendens til å ignorere og gå i opposisjon til foreldrene. Gjør dette i den perioden du har mest inflytelse på barna og mens de er klare for å lære. Sørg for at de lærer hvordan de setter inn og tar ut penger helt på egenhånd.
- Fortell dem om hvordan det er smart å legge av penger til framtida. Til for eksempel studietiden. Selv om barna bør delta i denne sparingen, er det ofte foreldrene som står for det meste. Åpne en konto for hver av barna dine og sett inn penger til dem på en rettferdig måte. Vis dem hvordan disse pengene vokser og hvordan dette står i sammenheng men den utdannelsen de ønsker seg. Ikke overfør disse pengene så barna fritt kan disponere dem, med mindre du har eksepsjonell høy tillit til deres dømmekraft. Du vil ikke like å se disse skolepengene bli til en flott ny bil eller lignende like etter videregående er over.
Tolv gratis aktiviteter du kan gjøre med familien
Kvalitetstid med familien behøver ikke å være dyrt. Faktisk, så kan det være gratis!
Vurder disse aktivitetene som du kan gjøre med familien din som kan være helt gratis:
- Besøk biblioteket. Ikke bare er dette gratis, men det kan også hjelpe barnet ditt kusten og verdien av å leste. Hvis du ikke har vært der på en stund, plott det inn i kalenderen med en gang.
- Dra til en park eller et friluftsområde. I en verden full av Xboxer og Wii, er det ikke noen bedre måte å vise barna hvorden virkeligheten faktisk er, enn å komme seg ut i naturen. Barna kan bli overrasket over hvor gøy de kan ha det uten en skjerm forran seg. Frisk luft og mosjon gir også hele familien helsegevinster.
- Gå i kirken. Selv om du vanligvis ikke er en kirkegjenger, er du velkommen til å besøke nesten hvilken som helst kirke, moske, synagoge, tempel eller andre religiøse bygninger. Utvid deres kulturelle horisont og støtt familien din i å sette pris på kulturelle ulikheter.
- Gå tur. Det koster ingenting å få barna ut av døra og bare gå en tur. Å gå er fin mosjon og all tid med barna er kvalitetstid.
- Besøk et historisk sted. Det er helt sikker et minnesmerke eller lignende dere kan besøke uten å reise alt for langt fra hjemmet deres. Faktisk, så kan det være mange. Og de bare venter på at dere skal komme innom. Mange er kanskje bare landemerker med en kort historie. Å besøke et slikt sted, for så å følge opp med et enkelt internettsøk, er en morsom måte å hjelpe barna deres å lære å bruke internett på en god måte.
- Dra til stranda. Selv om du ikke bor nær sjøen, så kan en sandstrand langs en elv eller en innsjø være like spennende for barna.
- Lag en snømann. Dette er kanskje ikke en mulighet dere har hver dag, det er kanskje ikke strandbesøk heller. Men barna vil sikkert huske den dagen mamma eller pappa hjalp dem men å bygge tidenes største snømann.
- Besøk bestemor. Forholdet mellom besteforeldre og barnebarn er nesten magisk. Dyrk denne relasjonen med mange besøk.
- Delta på aktiviteter i nærmiljøet. De fleste samfunn har et utvalg av arrangementer som skjer hver uke uten at det koster noe å delta. Alt fra konserter til boklanseringer. Det er alltid noe som skjer. Sørg for at du står på mailinglisten til ulike arrangører i nærmiljøet.
- Spill et spill. Det spiller ingen rolle hvilken spill dere velger. Det kan være alt fra xbox til jenga. Barna vil uansett sette pris på og huske den tiden dere foreldre bruker sammen med dem.
- Bare lytt. Vær der for barna dine. Virkelig, vær der. Hvis du tar deg tid til å snakke med dem, spesielt tenåringene, vil du bli overrasket over hva du kan lære fra dem. De vil sette pris på denne tiden like mye dom du vil.
- Velg en sport dere skal gjøre. Ta med barna på en løpetur, spill basketball, spark en fotball rundt i hagen, hva skom helst som barna ønsker og evener å gøre. Dere vil ikke bare sitte igjen men en treningsøkt unnagjort, men du vil nok ha det mye mer gøy enn hvis du skulle trent alene.
Dette er bare en kort liste som kan få deg til å tenke, men listen er uendelig over morsomme ting du kan gjøre sammen med barna dine. Det meste vil være morsommere enn å gå på kjøpesenter og det er bedre for lommeboka også.
Hvorfor ikke utføre et anonymt skattesøk når du først er her?
Hvordan skape en felles tanke om framtidens økonomiske situasjon sammen med din ektefelle?
Ideelt sett, selv før dere gifter dere, vil du og din fremtidige ektefelle sette dere ned og snakke om tanker dere har om en felles fremtid. En vesentlig del av denne praten omhandler temaer hvor økonomi er sentralt. Selv saker som du ikke anser som en økonomisk sak, kan likevel være viktig for deres økonomi. Bruk disse tipsene som en guide for å hjelpe dere å gjøre synet på fremtiden deres harmonisk og forholdet deres sterkt igjennom de neste 50 årene.
- Vil dere eie en bolig? Ta dere tid til å beskrive hvilken type bolig dere ønsker å ha. Diskuter hvilken by og til og med hvilket nabolag dere ønsker å bo i. Snakk også om hvor mye dere skal bruke på å kjøpe bolig.
- Hvor mange barn skal dere ha? Denne avgjørelsen har dere kanskje tatt allerede, men vær sikker på at dere har snakket tydelig om dette.
Ikke la antall barn styres av deres økonomiske situasjon, men la antall barn dere ønsker å ha styre deres økonomiske planlegging. Det finnes alltid en måte å gjøre det på.
- Kommer noen av dere til å være hjemme med barna når de er små? Det er viktig å snakke om karrierene deres og hvordan dere skal få til å ta vare på barna samtidig. Det er spesielt viktig å snakke om hvordan deres roller som foreldre skal være når det gjelder å forsørge og å ta vare på barna.
- Hvor mye mer utdanning ønsker du og din ektefelle å ta? Det kan hende du er førti år og fortsatt går med tanker om å fullføre den masteren du startet på, eller å omskolere deg. Bruk tid på snakke om hverandres ønsker så dere har forståelse for den andres valg.
- Hvor mye ansvar har foreldrene for å spare til barnas studietid? Noen foreldre føler at barna skal klare seg selv når de blir 18 år og andre føler at å hjelpe barna sine igjennom studietiden er deres ansvar. Noen hjelper barna gjennom hele utdannelsen, sev om barna er gift. Snakk om hva dere tener i forhold til å følge opp barna deres i fremtiden.
- Er det viktig å unngå gjeld? Noen har en praktisk tilnærming til det å ta på seg gjeld. Andre ser på det å ha gjeld som skummelt. Forsikre deg om at du og din ektefelle har snakket om deres syn på gjeld. På den måten kan dere ha lik tilnærming til det å låne penger, bruke kredittkort og lignende.
- Hvilke biler vil dere ha? Det kan virke som et uviktig spørsmål, men det kan ha en større innvirkning på deres økonomiske mål enn noen andre spørsmål. Hvis det å alltid ha nye biler er viktig for dere, vil det få visse følger. Hvis du er villig til å kjøre billige biler, vil det få andre følger.
- Hvor og hvor ofte vil dere feriere? For mange, er bilder av familien på ferietur status og minnene er kjære skatter. For andre, er reising en stressende byrde. Snakk om hvordan dere ønsker å ha famileferiene i framtiden. Sørg for at dere tar i vurderer hvordan feriedynamikken vil endre seg etter at barna har flyttet hjemmefra. Forventer dere at barna deres med familier vil komme samtidig i fellesferiene, eller at de bare skal komme innom når de kan?
- Når og hvor vil dere pensjonere dere? Ikke bare må dere bestemme dere for når og hvor, men også hvordan dere skal pensjonere dere. Hvordan ser dere for dere pensjonisttilværelsen? Med litt planlegging, kan dere kanskje pensjonere dere mye tidligere enn deres jevnaldrende. Noen kan ikke se for seg å gå av med pensjon – noen går aldri av.
Snakk om hva som er viktig for dere. Når dere snakker om deres økonomiske framtid, bør ikke målet være å overtale deres ektefelle til å se ditt perspektiv, men ha heller fokus på å lytte til hva den andre parten tenker rundt disse temaene. Hvis du både kan lytte og forstå hvor den andre kommer fra på de enkelte temaene, vil det bli lettere å komme til en enighet rundt et felles syn på framtida. Med en klar og felles visjon på plass, kan dere begynne å sette spesifikke langtidsmål for å realisere visjonen deres.
Å kjøpe bolig vil kreve nedbetaling av lån, å hjelpe barna igjennom studietiden vil kreve at dere sparer til dem, pensjonisttilværelsen blir også best med litt oppsparte midler på lur.
Når dere har det store bildet klart for dere, kan dere begynne å utvikle spesifikke, gjennomførbare og målbare mål, som tillater dere å realisere deres visjoner for framtida.
Så kommer det vanskeligste. Du må lage en handlingsplan for dagene som kommer – budsjettet – det som skal gjøre at dere greier å nå målene deres og realisere visjonen.
Ekteskapet mitt henger i en tynn tråd; vi krangler alltid om penger. Hjelp!
Kranglig om penger forårsaker skilsmisser mer enn noe annet i følge studier. Det første stedet du vil starte når du skal redde ekteskapet er å komme til en enighet om at ekteskapet og relasjonen deres er viktigere enn penger.
Nå skal vi se på noen måter ektepar kan komme til enighet i økonomiske problemstilliger på:
- Start med en bred visjon. Søk en felles grunnmur for et delt økonomisk syn på framtida. Ikke bry deg og dagens situasjon i det hele tatt i denne samtalen. Dere prøver å finne delte verdier om fremtiden som dere vil jobbe for i framtida. Store spørsmål som om dere ska kjøpe bolig, hvordan pensjonisttilværelsen skal være, og om begge skal jobbe eller om den ene skal være hjemmeværende mens den andre er økonomisk forsørger. Det er viktig at dere begge er ærlige med hverandre. Selv om det kunne vært fint å ha denne samtalen før dere giftet dere, ha den nå, før situajsonen forverrer seg.
- Skriv ned deres felles visjon. Du vil bli overrasket over hvor vanskelig det er å skrive ned en beskrivelse av deres felles visjon. Når dere snakker sammen, er det vanlig å havde i den fella at du hører det du vil høre. Det å ta notater og få en enighet om at det som er nedskrevet er en felles visjon er avgjørende for hvordan samarbeidet blir videre.
- Ta en pause. Hvis det å lage denne planen var krevende for dere, ta en pause på en dag, en uke eller en måned. Husk at målet er å bygge en sunn familieøkonomi, ikke en formue.
- Lag mål. Nå som dere har et felles økonomisk syn og dere er klare til å takle med økonomisnakk, prøv å skrive ned noen spesifikke langsiktige mål. Hvis deres felles visjon handler om å støtte barna økonomisk i studietiden, sett nå opp dette som et mål. Sett også opp sparemålene for pensjonstiden, for kjøp av bolig, for at dere skal kunne følge opp karrierene deres slik dere ønsker. Vær spesifikk, men ha fokus på framtida, ikke på i dag. Ikke krangle over hvem som betalte mest for lunsjen i dag!
- Ta en pause. Hvis dere nå har fått skrevet ned noen spesifikke langtidsmål, er dere godt på vei. Dette er stor progresjon. Dere har nå en felles visjon og spesifikke mål. Hvis dere har det gøy nå, fortsett å jobbe, men hvis det fortsatt er krevende arbeid, ta en pause på en dag eller noen uker eller det dere har behov for så dere blir klare igjen.
- Se over det dere har skrevet ned. Nå som dere har hatt en sjanse til å skape en felles visjon og spesifikke langsiktig mål, se over disse sammen. Sørg for at dere fortsatt er enige om dette som er skrevet ned. Hvis tvil og bekymringer har dukket opp, snakk om dette nå. Husk at ekteskapet er viktigere enn penger.
- Lag en framdriftsplan. Dette er hvor gummien treffer asfalten. Det er på tide å snakke om hvordan dere bruker penger i dag og hvordan det samsvarer med målene og den felles visjonen dere har satt dere. Det er fornuftig å tenke at det vil ta fra seks måneder til et år å oppnå et av målene dere drømmer om – for eksempel backpacking i Australia samen, reise til USA og stå på ski på vinteren og gå i fjellene om sommeren, bo i Mexico ved stranden hvor dere skaper minner dere kan ha for alltid. Når det er sagt, det ville ikke vært smart å låne pengene for å leve livet i et år. Har du pengene, bruk det på en måte som vil berike forholdet deres. Så kan dere lage en framdriftsplan for hvordan dere skal nå målene og realisere visjonen for framtida.
- Lag et budsjett. En gjennomførbar framdriftsplan er skummelt likt et budsjett. Hvis dere ikke liker denne betegnelsen, kall det noe annet. Å lage retningslinjer, sparemål, skjønnsmessige begrensninger av pengebruk, alt omhandler det samme. Finn et språk dere er enige om å bruke og begynn å leve etter budsjettet som skal realisere visjonen deres.
- Husk, ekteskapet deres kan fortsatt fungere, selv om dere ikke kan få et budsjett til å fungere. Ha fokus på målene deres. Ingenting er viktigere for trivselen til en familie enn et lykkelig ekteskap. Finn deres felles visjon for framtiden og jobb sammen for å få satt den til livet. Så snart dere begynner å jobbe for det samme målene, slutter dere å krangle om de samme gamle tingene.
Fem tips til hvordan dere kan hjelpe tenåringer å lære å styre pengene sine
Har du tenåringer i hus, har du nok å bekymre deg for, det forstår jeg. Mens du prøver å gjøre en siste innspurt med å ha god innflytelse på dem mens de er på full fart mot voksenlivet, bekymrer du deg for sex, dop, alkohol, utdanning og så mye mer. Legg penger til denne listen. Her er noen tips til hvordan du kan hjelpe tenåringene dine med å ta ansvar for sin økonomi ut i voksenlivet:
- Få en jobb. Tenåringer har nok å gjøre nå til dags, men skole, idrett, musikktimer og alt annet. Det høres ut som en dårlig måte å bruke tiden på å få tenåringene til å jobbe i tillegg, men en jobb vil kanskje gi dem den mest verdifulle læringen de kan få før de flytter hjemmefra. Å ha sine egne penger – penger dere foreldre ikke har gitt dem – det er bra både for foreldrene og for tenåringene siden det hjelper dem med å bli selvstendig.
- Åpne en bankkonto. Du må kanskje skrive under på dette, men hvis tenårinene ikke har en egen konto før de er 16år, hjelp dem med å opprett en så de kan forstå hvordan den fungerer. Bruk tid på å forklare de grunnleggende prinsippene som hvordan de har en sunn pengestrøm, hvordan det kan ta tid fra pengene er brukt til de blir trekt fra kontoen, og hvordan forstå bankutskriftene som kommer i slutten av måneden.
- Åpne en seperat sparekonto. Hjelp tenåringene å forstå hvordan de kan spare, ved å hjelpe dem med å åpne en konto og sette av penger til ting de ønsker seg – dette krever kanksje at du bryter mønsteret ditt med at du kjøper det de trenger til dem til enhver tid.
- Skaff et kredittkort. Hvis tenåringen din hånderer en bankkonto bra, så er det å åpne en kredittkonto sperret på et lavt beløp et naturlig neste steg. Her må kanskje mor eller far signere på at det er greit. Dette vil gi deg tryggheten ved å vite at tenåringen din har noen krisepenger med seg til enhver tid og at de lærer å være ansvarlige. Det er viktig at dere har oversikt over bruke, for å se hva tenåringene kjøper, og kanskje enda viktigere, at de betaler hele regningen hver måned. Målet er å lære tenåringene å bli ansvarlige voksne, ikke å hjelpe dem med å pådra seg kredittgjeld. Følg nøye med for å være sikker på at de ikke lader opp til regninger de ikke kan betale.
- Forbered dem for studietiden. Oppfordre tenåringene til å planlegge og forberede seg økonomisk for studietiden. De fleste tenåringer kommer til å bli ansvarlige for en del av utgiften i forbindelse med utdanningen sin, selv om det bare handler om lommepenger de trenger for å delta i sosiale sammenhenger. Hjelp dem med å sette av litt penger og å planlegge hvordan de selv kan tjene penger enten i sommerferien eller i løpet av skoleåret etter at de har flyttet hjemmefra.
Ved å samarbeide med tenåringene når det gjelder å åpne egen bankkonto og kredittkort, eller å skaffe seg deltidsjobb vil hjelpe dem mer enn noe annet til å bli produktive voksne. Så snart de flytter hjemmefra for å studere, er muligheten din for å lære de opp og veilede dem også stort sett være ute av dørene, men dere vil fortsatt være deres hovedkilde til penger. Sørg for at de lærer hvordan penger genereres før de har flyttet ut!
Hvordan få barna dine til å jobbe like mye som du gjorde?
En del foreldre vil gjerne skåne sine barn for det arbeidet som man selv utførte i sine yngre dager. Før i tiden var det kanskje mer krav til at hver enkelt skulle tjene sine egne penger, og man tenker kanskje at “det skal mine barn få slippe”.
Da gjør du deg selv en bjørnetjeneste! Stopp med det.
Alt for mange i dagens samfunn, går rett på utdanning uten å en gang har prøvd seg i arbeidslivet først. Dette kan være så enkelt som en liten sommerjobb. Man har ikke erfart å møte opp på en jobb, komme tidsnok, være disiplinert osv.
Hvis foreldrene oppfordrer barna sine (når de er gammel nok), til å få seg en jobb, så vil man i større grad skjønne hva livet dreier seg om, og at penger ikke vokser på trær. Man bygger seg opp en erfaring som er gull verdt.
Trikset mange foreldre kan bruke for å få barna til å tjene sine egne penger, er å ikke gi dem så mye lommepenger. De lommepengene som blir utdelt, kan være knyttet til arbeid rundt huset, som å klippe plen, ta ut søpla, måke snø osv.
Hele poenget er å la barna ville ha mer, slik at de ser at penger har stor verdi. Først da, så er det en større mulighet for at de tar steget ut i arbeidslivet.
Husk at arbeidslivet kan være å klippe plen til naboen én gang i uka, eller jobbe som tilkallingsvikar på en matbutikk et par ganger i måneden. Det skal ofte ikke så mye til for at man kan tjene noen ekstra kroner.
Det samme gjelder bilen til familien. Hvis ungdommen i huset kjører mye (unødvendig), så kan man lage en avtale på at han eller hun betaler litt for drivstoffet. Da skjønner man raskt at bilbruk ikke er gratis, og at man kanskje må planlegge bruken litt.
Noen foreldre er kanskje bekymret for at arbeidet skal gå utover studier og lignende. Det jeg kan si da, er at alt handler om en balanse. Det er ikke slik at barna i huset skal betale for alt. Det hadde jo ikke vært noe kjekt. Men hele poenget er at de skal skjønne at penger ikke kommer av seg selv, og at man av og til må stå på litt ekstra for å få det man ønsker. De aller fleste har uansett tid til å jobbe et par ganger i måneden, og kanskje et par ganger i uka, ved siden av studier.
En person som har bare A i alle fag, men ingen arbeidserfaring, vil kanskje stille litt svakere, enn en person med et snitt på B og litt arbeidserfaring. Det trenger ikke engang å være relevant erfaring.
Men, har man veldig dårlige karakterer, så vil man kanskje slite med å få jobb. Derfor handler det om å finne den rette balansen.
Hvordan skaffe seg gode ferieminner på lavbudsjett
Familieferier har en viktig rolle. De hjelper familier med å skape felles minner etter gode opplevelser. En uke i Disney World, hawaii eller Paris hadde virkelig vært tingen.
Kan dere skape gode minner etter felles opplevelser uten å bruke like mye penger som hvis du skulle kjøpt ny bil? Absolutt.
Rundt i verden er det nasjonalparker organisert av nasjonale myndigheter hvor familier kan bo i egne telt/hytter for en billig penge.
Så snart dere er ute på en slik tur, er det nok å drive med i en uke. Dere kan gå på naturstier med ulike vanskelighetsgrader, noen vil kanskje utfordre den tøffeste, mens andre passer godt til de som er mer forsiktig eller for små barn.
Det er gjerne er rikt dyreliv på slike steder. Ta med fotoapparatet for å få bilder av situasjoner og småkryp dere kommer over på deres ferd.
De fleste friluftsområder har muligheter for de som liker å fiske. Husk å sjekke om dere må kjøpe fiskekort og hvordan dere ordner det. Selv om dette må til, er det gjerne en overkommelig pris å betale for de fleste som reiser på lavbudsjett. Spesielt hvis dere i tillegg spiser det dere får på kroken.
Elver og innsjøer i nasjonalparker har også ofte muligheter for å bruke båt. Hvis dere ikke har båt selv, kan dere kanskje leie en kano eller en raftingbåt i området der dere er. Sørg for å sjekke hvilke muligheter dere har før dere reiser.
Noen nasjonalparker har kanskje også historiske museer som dere kan besøke gratis eller ved å betale en liten inngangsbillett. Det kan også være muligheter for å få guiding.
Noen steder har kanskje også eget friluftsprogram som passer for barna, så de skal ha det mest mulig gøy i løpet av oppholdet og kanskje lære noe nytt om naturen.
Et raskt søk på internett på nasjonalparker eller friluftsområder/-aktiviteter og et søk på landet du ønsker å feriere i vil gi deg informasjon om dine muligheter for en billig ferietur.
En utfordring når du skal planlegge en tur ute i det fri, er å ha riktig utstyr for været dere møter. Det kan være kaldt om natta selv om det er varmt på dagen. Hvis dere planlegger å sove i telt, trenger dere kanskje varme soveposer og utstyr til å lage mat på bålet. Du bør begynne planleggingen tidlig. Reserver stedet dere ønsker å oppholde dere – noen er kanskje veldig populære og må reserveres i god tid i forkant.
I stedet for å spare til turen hver måned i forkant, må dere kanskje heller kjøpe litt og litt av utstyret dere trenger for oppholdet, så ikke dere plutselig får mange utgifter og stress like før avreise. Slik får dere det dere trenger uten at dere sitter igjen med en stor kredittkortregning i etterkant.
De faktiske kostnadene med turen som bensin, mat og diverse aktiviteter/billetter blir relativt lave(ihvertfall i forhold til en uke på cruise i Middelhavet).
Avhengig av din livsstil, vil kanskje opholdet på ferietur bli biligere enn en gjennomsnittlig uke hjemme, siden mange av aktivitetende dere kan velge å gjøre er gratis.
Kan en “hjemmeferie” være like gøy som en “utenbysferie”?
Realiteten i dag er at mange ikke har råd til store utenbysferier. Hvis man er i en slik situasjon, så kan en hjemmeferie være like gøy, men langt billigere.
Her får du noen tips til hvordan man gjøre en hjemmeferie til noe gøy:
- Behandle hjemmeferien som om det var en utenbysferie. Sørg for at man har helt fri, slik at ingen må gå på jobb, dra på fotballtrening eller utføre andre plikter som man ellers ikke ville gjort på en hvilken som helst ferie. Husk at du er på ferie. Legg vekk pliktene dine til hverdagen starter igjen.
- Tenk på hjembyen din som en by du aldri har vært i før. Finn en oversikt over alle severdigheter og spennende plasser du kan besøke i byen din, eller i umiddelbar nærhet til byen. Kanskje byen din tilbyr hesteridning til en billig penge. Jeg tipper at dere aldri har gjort dette sammen før som en familie.
- Unngå rutiner. Når man er på en hjemmeferie, så må man unngå å komme inn i gamle rutiner. Ikke gå på den samme restauranten eller det samme fastfood-hjørnet. Det kan være så enkelt som å bytte fra Burger King til McDonald’s. Gjør man dette, så vil man med en gang føle at man er på en ferie, i stedet for at man gjør det samme som man alltid gjør.
- Reis på en tur utenfor byen. Mens du har hjemmeferie, så kan man planlegge en litt lenger reise, til f.eks en naboby. Dette kan være en by som ligger 1 time unna, eller 30 minutter unna din hjemby. Kanskje har de noe spennende i den byen, som du ikke har hjemme, som f.eks en dyrepark eller et stort badeland. Gjerne kan det være en plass som du sjelden er på. Kanskje du vet om et lite tettsted hvor det finnes en liten koslig restaurant eller en badestrand dere aldri har vært på før.
Når du setter deg ned å tenker deg litt om, så finner du garantert plasser familien aldri har besøkt før.
- Fyll opp tiden med aktiviteter. Det er viktig å ta det med ro på ferie, men blir det for rolig på en hjemmeferie, så er det lett for at man sitter mye på Facebook, leser det samme Donald-bladet eller ser på TV i den samme sofaen.
Har man en plan for hva man skal gjøre, så er det lettere å unngå å falle i gamle vaner. På den måten kan hele familien være med på aktiviteter store deler av dagen.
Tenk på hjemmet ditt som et billig motell du helst vil unngå, slik at du tilbringer mye av tiden utenfor huset ditt (motellet).
Jeg planlegger en ferie utenfor landet mitt. Hvordan unngår jeg problemer relatert til valuta?
Det er spennende, gøy og litt skummelt å reise utenlands. Det er så mange ting man bør tenke på; språk, trafikkregler og skilt, valuta…
Her får du noen tips som du kan tenke på når du skal reise til et land med annen valuta.
- Kursen på valutaen vil variere fra dag til dag. Hvis du vil ha oversikt over hva kursen er akkurat nå, så kan du bruke internett. Søk f.eks på ‘valutakurs norge amerikansk dollar’ og du finner hva kursen er på norske kroner mot amerikanske dollar.
- Det er lurt å ikke veksle penger for ofte. Et tips kan være å ta ut penger på flyplassen når du lander i det landet du skal være i. Tar du ut ofte, så må du sannsynligvis betale et gebyr for hver gang. Derfor er det lurt å planlegge, slik at du slipper å ta ut penger daglig.
Husk også på at om du må veksle tilbake til original valuta når du kommer hjem, så vil det også koste litt penger. Derfor er det lurt å enten bruke opp det du har, eller ta ut akkurat det du trenger.
- Kredittkort. Ring kredittkortselskapet ditt og hør hva gebyret er for å handle i utlandet. Si også at du skal dra dit snart, og sørg for at kortet ikke blir deaktivert når det blir brukt i utlandet (noen har innebygget sikkerhet som gjør at kortet ikke kan brukes i utlandet).
Noen kortselskap har ingen gebyrer når du handler i utlandet, og da slipper du også å tenke på å ta ut masse penger i minibank på forhånd.
- Unngå tyveri. Det er ofte tryggere å bruke et kredittkort i utlandet, enn det er å gå rundt med masse penger på seg. De fleste kredittkortselskap kan erstatte kortet i løpet av få dager i de fleste land. Ingen kan erstatte stjålne penger.
Hvis dere drar sammen flere, så er det lurt at man deler opp kortene på flere personer, slik at ikke én person har alle kortene. Hvis da fruen mister VISA-kortet, så har mannen MASTERCARD-kortet igjen.
De viktigste økonomiske punktene på agendaen for året
Gjennom de neste tolv månedene er det en ting som er det viktigste du kan gjøre økonomisk. Det er store sjanser for at du kan fullføre det eller komme godt i gang på prosjektet i løpet av de neste tolv månedene. Det kommer an på forholdene.
- Lag en plan. Hvis du føler at økonomien din er et rot, du ikke har oversikt over hva du har, hva du eier eller hvor ting er, kan dette være året for å bli mer organisert. Finn ut hva du har og hva du eier. Sett deg noen mål og lag en plan på hvordan du skal nå målene.
- Kredittkortgjeld. Hvis du har kredittkortgjeld som har vært frustrerende for økonomien din de siste årene, er det smart å fokusere spesielt på å redusere disse gjeldskravene så du kan bli helt fri for dyr gjeld, kjøpe en bolig, hvis du ikke allerede eier en og starte sparing til barna dine og til egen pensjon.
- Kjøp bolig: Hvis du ennå ikke har kjøpt deg en bolig og du har en jobb, kan det være fornuftig av deg å bruke dette året på å spare til det. Det vil kreve at du ofrer noen annet, men du kan spare mye penger til egenkapital på et år hvis du går inn for det.
- Sparing til barnas utdanning. Hvis du har barn uten å ha spart noe til deres utdanningsløp enda, kan dette være året for å starte med det. Har du barn som går på videregående, er det en veldig god ide å komme i gang med dette nå. Du kan ikke spare opp studiestøtte til hele studieløpet til barnet ditt i løpet av tiden de har igjen på videregående(det er ihvertfall svært vanskelig med en gjennomstnittelig lønn øg tilsvarende utgifter), men du kan komme godt i gang og få spart opp en del. Ved å få en god start dette året, vil du straks få løpende renter på sparepengene, som gir deg “medvind”.
- Pensjon. Alle må spare til pensjonisttilværelsen, men hvis barna dine har flyttet ut og du fortsatt er i arbeid, er det et godt tidspunkt for å fokusere på å spare til pensjonisttilværelsen. Nøkkelen til pensjonssparing er: jo før jo bedre. Å spare et stort beløp noen år før du pensjonerer deg, vil utgjøre mer i forhold til å bare spare litt nå og litt da fram til du går av.
- Eiendomsplanlegging. Hvis du har regnet på din nettoformue(eiendeler minus gjeld) og den er på mer enn 1 200 000 kr (dobbelt for ektefeller), så kan det være lurt å snakke med en rådgiver innen eiendomsplanleg for å få hjelp til å plassere pengene og eiendelene dine på en måte som gir deg de beste skattebetingelsene. Kanskje er det snakk om å få i orden et arveoppgjør.
- Veldedighet. Selvfølgelig, du kan og bør sette veldedighet inn som en egen post i budsjettet hvert år. Hvis pensonssparingen er ivaretatt, barna har fått seg en utdannelse og nedbetalingen av boligen din er under full kontroll, kan dette være året for å fokusere på veldedighet, for å etterlate seg en handlig for å gjøre verden til et bedre sted.
Ikke bare dette året, men hvert år bringer nye utfordringer. Ta deg tid hvert år til å lage deg nye mål og prioriteringer for året som kommer som skal få deg til å oppnå dine langsiktige mål, så du kan oppnå dine økonomiske mål og gå av med pensjon når og hvordan du vil.
Økonomiske tips når du skal kjøpe forlovelsesring
Jeg er ikke her for å gi deg tips til hvilken stil du bør kjøpe eller hvilken farge det bør være på ringen. Jeg er her for å gi deg noen tips til hvordan du kan være mest mulig økonomisk når du skal kjøpe en forlovelsesring.
Noen hevder at en ring bør koste ca 1 månedslønn. Dette er helt absurd og er ofte helt uaktuelt for de fleste. Gi blaffen i hva noen sier. Selv om du bør vise din kjærlighet til din fremtidige ektefelle, så trenger det ikke å koste skjorta. Det er kanskje bedre å bruke litt av den månedslønnen på å spare til et hus som dere kan bo sammen i. Uansett, så er det ikke prisen på ringen som avgjør hvor glad du er i din kjære.
- Ikke lån penger til ring. Da er det bedre å betale ned på et lån du allerede har.
- Se på forskjellige butikker. Det er lurt å kikke etter ring i forskjellige butikker og det kan være lurt å ikke ta med din kjære på ringshopping. Hvis du vil prute, så er det bedre å være alene, slik at din kjære ikke ser at du forlater butikken om du ikke får den prisen du ber om.
Hvordan setter du økonomiske prioriteter når du er gift?
Livet ser sannsynligvis veldig lyst ut på bryllupsdagen din. Men, etter hvert så kommer du inn i ditt vanlige liv, og hverdagen er som før. Eneste forskjellen er at dere er gift. Da er det viktig at man setter seg ned, og setter opp en liste over hvordan man skal prioritere bruken av penger. Husk at ulik bruk av penger, fort kan føre til trøbbel i ekteskapet.
Her er noen punkter dere kan se på sammen:
- Kjøp et hus. Hvis livet ellers er på stell og økonomien er fin, så bør dere prioritere å kjøpe hus. Det er viktig å finne sin plass, og la barna vokse opp i et hjem dere føler dere trygg i. Tenker man langsiktig, så vil et huskjøp være bra for økonomien deres. Setter man dette høyt på lista, så vil det sette en god start på ekteskap og familielivet.
- Legg av penger til barna når de skal studere. Det er mulig at barna dine trenger litt starthjelp når de skal ut og studere (hvis de skal det). Selv om dere kanskje ikke har barn enda, så er det likevel lurt å tenke på sparingen til de blir eldre (med mindre dere absolutt ikke vil ha barn). På den måten, så kan barna få litt hjelp om de trenger det en vakker dag. De vil takke deg senere.
- Pensjonssparing. Vi har en grei ordning når det kommer til pensjon her i landet, men man kan likevel spare på egenhånd i tillegg eller ordne en pensjonsforsikring. På denne måten så har du mer å rutte med når du er ferdig å jobbe, og har mer fritid å bruke pengene på.
Tidlig sparing betyr mer penger på lang sikt.
- Sett av penger til de “tunge” dagene. Plutselig trenger du en del penger, fordi bilen må på verksted, kjøleskapet ble ødelagt, og barna trenger regulering på tennene. Da er det greit å ha en god buffer på en sparekonto, slik at du slipper å utsette noe viktig.
Jeg anbefaler dere å ha minst 2-3 månedslønner på sparekonto til enhver tid.
Fem tips som kan hjelpe deg til å involvere hele familien i ditt husbudsjett
Det er ikke alltid like lett å få endene til å møtes når man har en familie. Det er veldig lett å bruke penger i dagens samfunn, og det kan for mange være vanskelig å spare. Her får du noen tips til hvordan du og familien din kan samarbeide når det kommer til familieøkonomien.
- Dere som foreldre må være i samme båt. Dere må dele de samme målene når det kommer til bruken av penger. Hvis dere ikke er i samme båt, så må dere fikse dette først. Dette vil også være bedre for barna, siden dere kommuniserer likt med de når det kommer til pengebruken.
- La barna være med på å ta beslutninger basert på budsjettet. Mange barn krever at man skal kunne kjøpe hva som helst, og kunne være med på alt mulig. Sett dere ned sammen hele familien, og snakk om hva de forskjellige tingene koster. Da kan barna selv være med på å prioritere hva de vil kjøpe og hva de vil være med på.
- Sett opp mål for hvor mye dere skal spare hver måned. Sett av et beløp hver måned som går til sparing, og lag en liten feiring når dere klarer å nå målet. Husk bare på å ikke gjøre feiringen dyr, men at feirer innenfor budsjettet. De aller fleste liker å bruke penger, men om du klarer å skifte innstillingen til familien fra å bruke til å spare, så går det litt lettere å få med alle på disse målene.
- Planlegg familieaktiviteter med budsjettet i tankene. Hvis du har begrenset med penger til en kveldsaktivitet, så er det lurt å la barna vite om dette, og la de bestemme hva de skal gå til.
- Planlegg feriene sammen, med budsjettet i tankene. Sammen kan dere velge mellom campingferie, moteller, fornøyelsesparker, strender og bilturer til byer som ikke ligger altfor langt unna.
Hvis man sier til barnet at man ikke kan gjøre noe siden man ikke har penger, kan man lett bli frustrert. Men hvis man er med på planleggingen sammen, og alle vet at man må holde seg innenfor et budsjett, så kan det være lettere for barna å godta at man av og til må holde igjen på pengebruken.
Forsikringer du bør vurdere
Har du de riktige forsikringene, så kan du lettere slappe mer av. En forsikring er kjekt å ha når uhellet først er ute, og det vet du aldri når vil skje. Det finnes likevel en del forsikringer som du overhodet ikke trenger. Men det finnes også noen som jeg vil anbefale deg å ha.
- Innboforsikring – Denne forsikringen sikrer deg mot tyveri av gjenstander du har i boet ditt. Det trenger ikke nødvendigvis å ligge i selve hjemmet ditt når tyveriet skjer. En del tilbyr også dekning av sykler i innboforsikringen.
- Uføreforsikring – Denne forsikringen er kjekk å ha om du en gang blir ufør. Da får du et vesentlig større beløp utbetalt enn om du ikke hadde forsikringen. De fleste tenker nok at de ikke blir ufør men plutselig får du en skade som gjør at du ikke kan jobbe mer.
- Dødsfallforsikring – Denne forsikringen kommer til nytte om en ektefelle dør. Da vil den som sitter igjen få utbetalt et større beløp, slik at man lettere kan ta vare på seg selv.
- Reiseforsikring – Fordelen med reiseforsikring, er at den ofte er inkludert når du betaler minst 50% av turen med kredittkort. Det forutsetter selvsagt at kredittkortet har integrert reiseforsikring. En slik forsikring vil dekke tap som skjer på en reise.