Sparsommelig levestil

Hvordan leve som en millionær?

Skal du bli millionær, så krever det ofte at du tar risker, har litt flaks. Noen vil også legge til at man må være dyktig innen et felt, men dette varierer fra type arbeid du gjør. For å bli millionær, så krever det også at du er tålmodig og har en god dose disiplin…med mindre du vinner i Lotto.

Sjekk skatt anonymt i dag.

Under finner du en del kjennetegn som millionærer ofte har:

  1. Millionærer er sparsommelige. Det finnes selvsagt unntakt, men mange millionærer har god økonomisk oversikt og bruker penger på en skikkelig måte.
  2. Millionærer kjører ikke ulønnsomt. De bytter ikke bil hvert år, og de kjøper ikke nødvendigvis den bilen som bruker mest drivstoff og som har ord på seg for å ofte måtte inn på verksted. Ofte bruker de bilen i minst 5-10 år før de bytter den.
  3. Millionærer lever sparsommelig. Flere millionærer lever i hus som er verdt 10% av sin netto formue. Det er kun unntaket som lever i typiske luksushjem. Bor de i mer “normale” hjem, så blir det sagt at presset til å kjøpe det dyreste av alt annet også minker.
  4. Millionærer sparer. De fleste millionærer har en god evne til å kunne spare og investere penger de tjener.
  5. Millionærer er entreprenører. De fleste millionærer eier et eget firma av noe slag. Fordelen med å eie et eget firma er at det kan selges videre etter en del år med stor fortjeneste. Flere av de som er millionærer har startet noe unikt som de tjener mye penger på. Men det krever ofte tid og disiplin for å oppnå dette.

Hvis du allerede lever sparsommelig, så lever du på en måte som en millionær. Husk bare på at for å oppnå de store summene, så må du være dedikert, tålmodig og disiplinert.

Jeg tjener mer, men har mindre å rutte med. Hva skjer?

Det er stort sett aldri vanskelig å bruke penger. Til mer du tjener, desto lettere er det å bruke penger. Og bruker du mer penger, så kan det oppleves som du har mindre å rutte med enn tidligere.

Her får du noen tips som kan hjelpe deg og familien din til å spare litt hver måned:

  1. Sett økonomiske mål. Sett mål sammen med din ektefelle som kan få dere til å handle likt når det kommer til bruken av penger.
  2. Prioriter bruken av penger. Du bør sette “sparing” et stykke opp på prioriteringslista deres. Underholdning og lek bør være langt ned på lista. Har du noe til overs, så kan du bruke det på det dere ønsker. Men prioriter først det som er viktigst, som f.eks sparing og investering.
  3. Hold sparepengene ute av syne. Sett en del sparepenger på en sperret konto, som du ikke får tilgang til før du er pensjonist.
  4. Pass på kredittkortene. Ikke bruk kredittkort på noe du egentlig ikke har råd til. Kredittkort er fint å bruke når man har kontroll, men pass på at det ikke går over styr.
  5. Lag et budsjett. Du trenger ikke å kalle det et budsjett, men du trenger en plan for hvor mye du kan bruke hver måned. Del opp bruken i kategorier som f.eks mat, klær, drivstoff osv. Ha som mål at dere skal holde dere innenfor budsjettet hver måned.
  6. Legg av penger til de tunge dagene. Du bør sette av penger på en konto som tilsvarer minst 3 månedslønner som du kan bruke i tilfelle du mister inntekten din for en periode.

Hvis du følger disse enkle tipsene, så kan du og familien din få en bedre fremtid. Penger vil aldri kunne kjøpe lykke, men har du orden på økonomien, så vil du kanskje senke skuldrene noen hakk og du kan lettere fungere sammen med familien din.

Jeg er handleavhengig!

Det kan virke logisk at om du ikke har penger til å kjøpe noe, så kjøper du det heller ikke. Likevel ser vi stadig vekk folk som kjøper gjenstander de egentlig ikke har råd til. Hvis du er handleavhengig, så kan du få noen tips her som kanskje kan gjøre det litt lettere for deg.

  1. Ikke dra til kjøpesenteret når du ikke har penger du kan bruke til å handle med. Hold deg unna helt til du har penger igjen. Det er sjelden det er noe du bare må ha akkurat nå uansett.
  2. Ha som vane å gå fra TVen når reklamen kommer. Eller, du kan ta opp dine favorittprogrammer, og spole forbi reklamen. Ser du mindre reklame, så er også fristelsene mindre.
  3. Ikke gå inn på nettbutikker hvis du ikke har pengene klar. Holde deg unna Ebay og Komplett til du er sikker på at du har nok penger på bok eller du vet du har råd til å handle noe.
  4. Ikke planlegg kjøpene dine flere år i forveien. Hvis du f.eks skal kjøpe ny bil om tre år, så trenger du ikke abonnere på “Motor” eller andre magasiner som er relatert til noe du egentlig ikke trenger akkurat nå. Det samme gjelder alt annet. Ikke surf på produkter og les omtaler av produkter du ikke skal kjøpe nå. Bruk heller tiden på noe fornuftig. Du vil ha nok tid når det virkelig gjelder uansett.
  5. Ikke motta reklame. Sett på “Neitakk til reklame” på postkassen, så slipper du å bli fristet til alle tilbud som florerer rundt om. Det er lett å falle for fristelsen når det er mange tilbud på én gang, og hvis du da ikke mottar reklamen i det hele tatt, så er det veldig lett å unngå disse “tilbudene”.

Hvis du fjerner alle påminnelsene om shopping, så vil du lettere kunne spare penger, og du vil ha mer tid til over slik at du kan gjøre andre fornuftige ting med familien din.

Sløser du med penger? Her får du 3 tips som hjelper deg til å unngå dårlige sløsevaner

Hvis du elsker å bruke penger, så er du ikke alene. En del folk får et lite kick av å bruke penger, spesielt hvis de tror de har gjort et knallkjøp. Men dette kicket kan på sikt føre deg inn i økonomiske problemer. Her får du noen enkle tips som kan få deg til å bekjempe dine uvaner når det kommer til sløsing.

I boken “The power of habit” så blir det sagt at en vane består av tre deler; klarsignal, rutine, belønning. Når vi utvikler en vane, så vil man følge dette mønsteret.

Eksempel:
Klarsignalet fungerer som en utløser: Telefonen lager en pipelyd.
Vi responderer med en rutine, som da er vanen vi utvikler: Vi sjekker mobilen og ser at det er en ny melding.
Vi mottar belønningen; noen ville prate med meg via melding, og det er en belønning.

Akkurat samme mønster brukes når man bruker penger. Er vi i en butikk, så er vi omringet av signaler som sier at vi skal kjøpe. For de som sløser mye, så er den største fristelsen tilbud. Er tilbudet godt nok, så vil man automatisk tenke at det er OK, siden du faktisk sparer mye (tilsynelatende i hvert fall). Belønningen er kanskje at du får noe nytt, eller at du får et kick ut av å bruke penger på et “godt” tilbud.

Her får du tips til hvordan du kan bryte vanen (eller uvanen om du vil):

  1. Ta en titt på klarsignalet eller utløseren. Hvis du ofte starter shoppingen med at du titter gjennom et vindu og ser alle tilbudene der, så er løsningen enkel; ikke se gjennom vinduene.
  2. Fokuser på rutinen. Se på de gangene du kjøper noe du egentlig ikke trenger. Hva kan du gjøre i stedet? Hvis du ofte kjøper klær, så kan du heller velge å gjøre noe annet de gangene du klarer å unngå å kjøpe klær. Denne andre aktiviteten må da selvsagt være billigere enn det klesplagget du helst skulle ha kjøpt. Det trenger ikke å være en aktivitet, men en annen vare som f.eks en Farris eller en liten sjokolade.

På denne måten, så endrer du på rutinen, og det vil bli lettere å komme seg ut av uvanen.

  1. Se på belønningen. Hvis du ikke føler like mye glede etter at du har skiftet rutinen, så bør du kanskje gjør noe annet enn å kjøpe Farris eller sjokolade. Kanskje du heller skal dra på kino eller leie en film du kan se samme kveld.

Får du en bedre følelse da, så har du skiftet hele uvanen om til en bedre vane.

Ta en titt i skapet ditt. Er det mye der som ikke engang visste du hadde, så bør du kanskje se på uvanene dine, og prøve å endre disse.
Les gjerne boken “The power of habit” om du er interessert i å lære mer.

Bruker du alt for mye penger på ting du ikke trenger? Du kan forandre deg!

Nesten alle sløser litt av og til, vi bruker for mye penger på ting vi ikke trenger. Hvis du er som folk flest, så er ikke dette et stort problem. Du klarer sikkert å skru igjen kranene og bruke minimalt i noen dager, eller uker, om nødvendig. Slik kommer du deg ovenpå og økonomien er i balanse igjen. Hvis du har et problem, et mønster hvor du sløser, så kan du derimot ødelegge din økonomiske framtid.

Først, la oss se om du har et problem. Har du kredittgjeld som stadig stiger og gjør at alle tilgjengelige penger må brukes på nedbetaling? For å si det på en annen måte; hvis du måtte ha betalt alt i dag, hadde du greit det? Hvis ikke, kan det hende du har et problem.

Tenk nå etter om du har kjøpt noe den siste måneden eller de siste to månedene som du ikke har brukt enda.Er det snakk om en eller kanskje to ting, så er det ikke en stor sak. Hvis du kan ta en runde i huset og finne klær og sko med merkelapper på i alle skap, redskaper på kjøkkenet som aldri har vært igjennom oppvaskmaskinen, sportsutstyr som aldri har sett dagens lys, pyntegjenstander som egentlig aldri har pyntet noe eller apper på telefonen din du aldri har brukt, da har du et problem. Les videre!

La oss nå se på hvorfor du kjøper disse tingene du ikke trenger (jeg er ikke psykolog, men jeg er noen som er glad i å bruke penger). Å kjøpe noe tilfredsstiller et behov, kanskje for makt eller kontroll, som burde ha kommet fra et annet sted i livet ditt.

Tenk litt på dine største problemer, utenom pengebruken. Legg spesielt merke til tanker som får deg til å ville gå på shopping. Kanskje er det en følelse du får når du er sammen med sjefen din. Hva som helst som kan få deg til å føle deg maktesløs, engstelig eller at noen ikke setter pris på deg, kan være årsaker som underbygger problemet. Hvis du kan identifisere problemet, så kan du kanskje også finne et alternativ til shoppingen.

Hvis det å ikke ha nok penger gjør deg engstelig når regningene kommer, og de kommer ofte, kan du handle med kredittkort som en (intetsigende) måte å få kontrollen over økonomien din tilbake på. Hvis sjefen din nedvurderer deg en dag og kimser av dine bidrag, vil kanskje shoppingen gi deg en følelse av kontoll som kompenserer.

Hvis din ektefelle eller barna dine har tatt deg for gitt og du ikke føler deg satt pris på, kan det å sløse penger på seg selv være en måte å trøste seg selv på.

Hvis du kan identifisere triggeren, smertegrensen for når du vil dra på shopping, kan du kanskje finne en annen måte å få dekket disse behovene dine på. Bare forstå at du shopper fordi sjefen din kjefter på deg, så vil du kanskje la være å shoppe. Du kan også bli mer konstruktiv og faktisk snakke med sjefen din om problemet. Hvis det ikke fungerer, så kan du kanskje også se deg om etter en ny jobb. Ved å forsøke å ta problemet ved roten, vil du kanskje være i stand til å få kontroll i livet ditt igjen. Det tar kanskje litt tid, men hver gang du føler et behov for å sløse, spør deg selv “hvorfor?” Når du finner svaret, vil du kanskje være i stand til å løse problemet to problemer på en gang: du har muligheten til å endre eller forlate en fra en usunn relasjon/situasjon og å slutte og bruke penger du ikke har.

Hva kan du leve uten? Fire regler som kan hjelpe deg å velge

For alle som ønsker å bruke litt mindre og spare litt mer, er det vesentlig å spørre seg hva en kan leve uten. Heldigvis er det ikke et vanlig problem i Norge at vi må unnvære ting vi har behov for. For de fleste, er spørsmålet om de kan unnlate seg å kjøpe en fancy veske eller en iPhone mer vanlig enn mat eller medisiner. Så hvordan kan du virkelig bestemme hva du kan leve uten?

  1. Nytte og behov. Hvis vaskemaskinen din streiker og du har fire barn, kan det for bli et problem. Nytten og behovet ved å ha en vaskemaskin rettferdiggjør lett kjøpet av en ny i de fleste hjem med barn.
    På en annen side, kan det være vanskelig å identifisere nytten til en søt ny bluse. Med mindre du ikke eier en eneste bluse, er det store sjanser for at du har en(eller mange) hjemme som du likegodt kan bruke. Du kan sannsynligvis leve uten den.
  2. Hva har du råd til? Er du ute og gjør ærender og du blir sliten, vil det sikkert ikke ødelegge budsjettet ditt totalt om du stopper på en kafè og spiser og drikker litt, så lenge dette ikke er en vane som du gjør nesten daglig.

På den andre siden kan det å stoppe på Bianco for å kjøpe et par nye sko som en belønning ødelegge budsjettet ditt for flere uker.

  1. Eget eller felles. Sist mannen din brukte 3000 kr uten å snakke med deg først, fikk du sikkert lyst til å knekke golfkøllen hans i to.

Hadde mannen din derimot kommet inn og foreslått en langhelg på en hytte for hele familien som koster omtrent 3000 kr, ville du sikkert ha jublet.

Å finne en måte å dele gleden på når dere først skal bruke litt penger, gjør det lettere for dere å akseptere at dere kanskje blir litt satt tilbake i forhold til budsjettet deres.

  1. Budsjett. Er du framsynt nok til å lage et budsjett som tillater deg å kjøpe en ny merkeveske, har du kontroll.

Hvis du i motsatt fall ikke har budsjettert inn en ny håndveske, spiller det ingen rolle for hushodningen om du kjøper en billigveske som koser 1/20 del av merkeveska du ønsket deg. Du har ikke råd til den uansett.

Du kan godt merke deg at det ikke er noen regler for hvor mye kulere det nye er enn det den skal erstatte. Det spiller ingen rolle om den nye iPhonen er 18% lettere eller 10% større. Ikke bry deg om at nye trender skal ha det til at du ikke er kul med mindre du hele tiden har det nyeste innen teknologi. Vurderer du å kjøpe ny iPhone, så sjekk først om det samsvarer med reglene over. Gjør det det, er det fint. Hvis ikke, vent!

Finn billigere hobbyer eller billigere måter å dyrke hobbyene dine på

Hobbyer og idrett er en viktig del av et balansert liv, men noen kan bli veldig dyre veldig raskt. Vurder hvor dyrt golf kan være, med spesialutstyr(køller, en dyr bag til køllene og annet fancy utstyr som er kjekt å ha), baller, klær (spesielle sko, capser, skjorter, og bukser), kurs, øving, og golfbil. Golf kan bli veldig dyrt.

Hvis du ikke driver med golf, men din ektefelle gjør det, mistenker jeg at du har visst at golf kan bli dyrt veldig lenge. Mange idretter og hobbyer blir fort et pengesluk. Her er noen idéer til hvordan dere kan kutte ned på kostnadene:

  1. Løping er en billigere idrett enn sykling. Hvis du er interessert i å komme i for, prøv å løpe(du må kanskje begynne med å gå, det gjorde ihvertfall jeg) i stedet for å sykle. Ikke bare er sykkelen dyr, men sykkelstativet til bilen, sykkelskoene, hjelmen og klærne blir til sammen veldig mye dyrere enn ha det blir å løpe.
  2. Golf på en billigere måte. Hvis du allerede har fått en lidenskap for golf, tenk på om du kan flytte «golfingen» til et billigere sted. Eller kanskje du kan spille 9 hull i stedet for 18.
  3. Få håndarbeidet til å betale for seg selv. Hvis du liker håndarbeid og ønsker å tjene litt penger på hobbyen, ihvertfall nok til å dekke utgiftene ved den, vær forsiktig så du ikke overdriver investeringene. Før du bruker tusenvis av kroner på et dreiebord, prøv det litt først for å se om du liker å dreie og om du kan få solgt det du lager.
  4. Restaurer og selg. Liker du å restaurere gamle ting som møbler eller kanskje biler, klarer du kanskje å få alle pengene du har brukt på gjenstandene tilbake ved salg. Du sitter kanskje igjen med litt ekstra også hvis du er heldig. Det er kanskje ikke mulig å leve av inntektene fra hobbyen sin, men den kan ihvertfall skjøte seg selv og på den måten har du en gratis hobby.
  5. Få det på biblioteket. Få tak i bøkene på biblioteket i stedet for å kjøpe de hos bokhandelen. Du kan til og med lese bøker digitalt på biblioteket nå.

Ikke vær redd for å ha en hobby, vær heller redd for å ikke ha en. Er budsjettet ditt trangt, gjør ting som er gratis, eller nesten gratis, som slektsforskning, gå turer eller lesing. En hobby behøver ikke å være dyr for å nytes. En hobby som kan nytes sammen med din ektefelle og barn, ihvertfall av og til, er kanskje den beste av alle.

Hvordan spare penger på ting du faktisk må kjøpe

Den enkleste måten å spare penger på en handel på, er å ikke handle! Når det kommer til det du absolutt må kjøpe av mat, klær, husrom og transport, gjelder det å gjort de beste kjøpene du kan. Her er hvordan:

  1. Har du fått rabattkuponger i posten? Noen dagligvarekjeder sender deg rabattkuponger på utvalgte varer som du handler ofte og noen ganger gir de deg til og med en gratis vare. Hvis disse kupongene gjelder i en butikk som ellers selger varene sine litt dyrere enn andre, så handler du resten av varene du trenger i en billigere butikk. Bare utnytt tilbudene.
  2. Finn de gode billigbutikkene i din by hvor du kan kjøpe bruktgjenstander som klær og og møbler til bare en brøkdel av ny pris. Husk at den vil bli brukt med en gang du har brukt den en gang. Hvorfor ikke betale en femtilapp for den i stedet for 200 kr.
  3. Gå på loppemarkeder eller garasjesalg i helgene for å kjøpe det du trenger. Ikke bli fristet til å kjøpe tull bare fordi det er billig, men hvis du trenger noe, som for eksempel en skrivepult til barna dine, kan du bli overrasket over hva du kan få for 100 kr på et loppemarked.
  4. Når du skal kjøpe bil, se etter en bruktbil som selges av en privatperson. Hvis du har råd til en relativt ny bil som fortsatt har ny-bil-garanti, er dette ganske trygt.
  5. Bli kjent med nettsider som Finn, og eBay. Finn er som et gigantisk kontinuerlig garasjesalg. Når du trenger noe, se om det kan kjøpes brukt som er i god stand før du går og kjøper en ny. På eBay kan du handle billige nye varer for en billig penge og billig porto. Husk at du kan også bruke disse sidene til å selge ting du ikke trenger.
  6. Når du skal handle online, sjekk om det finnes rabattkoder for siden før du bestiller. Dette gjør du ved å skrive navnet på produket du ønsker å kjøpe inn i google sammen med ordet “rabattkode”. Kanskje finner du ut at en annen selger produktet billigere med rabattene de gir. Dette kan du spare penger på.

Når du trenger å kjøpe noe, eller bare velger å kjøpe noe fordi du har råd til det, ta deg noen minutter(eller timer ved stor kjøp) for å finne ut om produktet og leverandørene. Finn rabatter og sammenlign priser, så du aldri betaler for mye.

Spis mindre ute, og spar penger ved å spise “utemat” innendørs

Mange av oss spiser en del ute. Det trenger ikke å være finere restauranter, men også typiske billigere spisesteder som f.eks Burger King. Det finnes likevel noen måter du kan spare penger på i forhold til utespising.

  1. Kun ved spesielle anledninger.
  2. Kjøp frosne middager eller ferdigmiddager som kun skal varmes i mikroen.
  3. Lær deg å lage den maten du elsker å spise. Hvis du synes at maten du spiser ute smaker bedre enn den du lager selv, så bør du lære deg å lage mat. Gå på kurs om du må, eller spør noen du kjenner som er flinke til å lage mat. Liker du f.eks kinesisk mat, så er det ingen ting i veien for at du kan lære deg å lage dette selv.
  4. Kjøp utstyr til kjøkkenet som gjør jobben lettere når du skal lage mat. Har du ikke en blender, så kjøp dette i dag. Du kan gjøre mye smart med en blender.
  5. Ha et måltidsmaraton. Forbered middager i forkant, slik at du kan ta ut middag fra fryseren når du måtte trenge det.
  6. Daglige oppdateringer. Last ned apper til telefonen (f.eks Rema1000 appen), som gir deg daglige tips til hva du kan ha til middag.
  7. Vann vs brus. Brus som du kjøper i butikken er ofte 3-4 ganger billigere i butikken enn den er på restaurant. Drikk vann på restaurant, så kan du heller kose deg med brus når du er hjemme.

Hvis du følger disse tipsene, så kan du enten spare penger når du først er ute å spiser, eller du kan få en følelse av å spise samme mat, men hjemme i egen stue.

Jeg vil bli rik raskest mulig. Hvordan gjør jeg det?

Kunsten å bli rik på raskest mulig måte, kan summeres i ett ord: flaks. Nøkkelen til rask rikdom, er gjerne å gjøre det motsatte av det du gjør i dag, hvis planen i dag er å pensjonere deg når du er 65 år, og ta det med ro etter det. For å bli rik så fort som mulig, så må du ignorere familien din, samfunnet ditt og din tro, og heller kun fokusere på deg selv. OK?

Her får du noen tips på veien:

  1. Si opp jobben din i dag. Hvis du fortsetter i din “vanlige” jobb, så vil det ta en evighet å samle opp mye penger…hvis du i det hele tatt klarer det. Start jakten på rikdommen ved å gå ut døren. Gi blaffen i at du ødelegger sjansen din for å gjøre andre ting. Du skal bli rik fortest mulig! Uansett hva du gjør, så er ikke løsningen å jobbe i din samme kjedelige jobb de neste 30 årene.
  2. Dra til Las Vegas, og sats alt. Hvis du vil bli rik veldig raskt, så er det bare å satse alt på et casino, og har du flaks, så blir du raskt rik. Men du vet selvsagt at sjansen er stor for at du taper alt. Men igjen, i banken får du bare 1-2% rente, så det er i hvert fall ingen bra måte å bli rik på.
  3. Sats alt på én aksje. Hvis du vil holde deg unna Vegas, så kan du heller legge alle pengene på én aksje som du har stor tro på. Kanskje den vil stige 10x. Det har skjedd før. Du vet jo også her at sjansen for å tape alt er stor, men hvorfor ikke ta sjansen. Du vil jo bli rik fort, eller?
    Det dummeste du kan gjøre er å satse på mange aksjer samtidig, for da mister du sjansen for at den ene aksjen kanskje går opp 10x. Og du vil selvsagt ikke investere pengene i aksjefond, som omtrent er garantert til å gi deg avkastning. Men det tar jo 20-30 år før du merker noe til det.

Du vil jo blir rik i dag…helst i går!

  1. Hvis du ikke er en finansmann som vil bruke tid på aksjer å slikt, så kan du bli entreprenør. De som er entreprenører er jo rike. Samle sammen pengene dine, bli en entreprenør, og tenk ut en forretningsidé. Det er jo veldig enkelt. Du trenger ikke å tenke på at de fleste forretningsidéer er dømt til å mislykkes. Du trenger heller ikke å tenke på at de idéene som primært er bygget på tanken om å tjene mye penger, vil mislykkes. Og vil du bli rik fort, så har du heller ikke tid til å bygge et team av spillere rundt deg, som kan bistå med oppgavene dine, selv om det er nøkkelen til suksess. Hvis du vil bli rik, så kan du selvsagt ikke bruke tid på å bygge opp et merkenavn som du virkelig brenner for. Det kan jo ta 5 år, eller kanskje 25 år. Det har du ikke tid til, når du vil bli rik raskest mulig.

Hvis ingen av disse strategiene høres ut som noe for deg, så vil du kanskje ikke bli rik fort. Kanskje du heller vil prioritere familien din først, og så bygge en karriere over tid i et rolig og «sikkert» tempo. Kanskje du også vil kjøpe et hus på sikt hvor du kan bygge et liv med ektefelle og barn.

Hold orden på gjenstandene dine

Gjenstander og ting er ikke like viktig som de menneskene vi har rundt oss, men hvis vi tar vare på det vi eier, så blir det billigere i lengden. Og det er bra for lommeboken vår. Her får du noen tips til hvordan du kan ta bedre vare på det du eier.

  1. Vask bilen din regelmessig. Er bilen din stadig vekk ren, så vil du også få en bedre følelse i bilen din, som igjen vil (muligens) føre til at du fikser den oftere og setter den inn på faste service slik at den holder seg i god stand. Klarer du å holde lenge på bilen, så vil det styrke din evne til å spare mer. Du vil også redusere salt, som vil redusere sjansen for rust.
  2. Hold orden i hagen din. Naboene dine vil sette pris på det, og du vil lettere oppdage om noe ikke er som det skal i hagen, om den er stelt til enhver tid.
  3. Lær barna å ta vare på lekene sine. Ikke bare er det lett for kjeltringer å stjele ting som ligger slengt rundt i hagen, men det ser også veldig stygt ut, og det kan minke levetiden på lekene. Det hender det kommer en ungdom som synes det er veldig morsomt å hive en barnesykkel i nærmeste elv. Dette kan du unngå hvis barna lærer seg å låse inne lekene når de ikke er i bruk.
  4. Reparer klær og la de gå i arv. Når et barn har vokst ut av klær, så kan neste barn bruke klærne. Hvis en knapp faller av, så er det bare å fikse det. Hvis en glidelås er ødelagt, så erstatt den med en ny. Det finnes gode reperatører i de fleste byer, og det er ofte langt billigere å skifte glidelåsen på en jakke til 1000 kr, enn det er å kjøpe en ny jakke.

Har du en gammel skjorte som du egentlig vil kaste, så kan du heller bruke den som arbeidsskjorte når du skal jobbe i hagen, male hus eller snekre.

  1. Hold huset og det som er der rent. Har du ting på stell og holder alt i huset ditt i orden, så vil de også vare lenger. Familien vil også respektere og verdsette gjenstander bedre når de er tatt hånd om på en skikkelig måte.
  2. Gi bort ting du ikke trenger. Hvis du har en genser du ikke har brukt på 3 år, så er det kanskje på tide å gi den bort, eller selge den. Det er nok av folk her i verden som setter pris på en lite brukt genser. Ha jevnlige gjennomganger i garasjen og i huset slik at du kan fjerne det du aldri bruker.


Noen ganger lønner det seg å leie

Når det gjelder hus og bil, lønner det seg stort sett å eie. Unntaket er om du kun skal bo i et hus over 1-2 år, eller om du kun trenger bilen i en liten periode og renten er lav. Men hovedregelen er at det lønner seg å eie slike gjenstander.

Men noen ganger, så lønner det seg å leie. Her får du noen eksempler:

  1. Båt. Hvis du kun er ute etter å bruke båten noen få ganger pr år, så kan det være like greit å leie en båt i den perioden, i stedet for at du skal briefe med at du eier en stor og dyr båt.
  2. Bobil. Har du tenkt til å bruke bobilen kun noen få ganger i løpet av året, så kan det ofte lønne seg å leie en bobil. Reiser du derimot ofte, så kan det være gunstig å eie en bobil.
  3. ATV. Denne kan også være lur å leie, om du kun har behov for den noen få ganger i løpet av året. Det er dumt å fylle garasjen med noe du sjelden bruker.
  4. Hoteller og Timeshare. Reiser du kun noen få ganger til utlandet, så er det sikkert lurere å leie hotellrom, i stedet for å kjøpe seg inn i et Timeshare opplegg.

Ofte er det likevel lurt å kjøpe. Hvis noen av kriteriene under oppfylles, så kan det være lurt å vurdere et kjøp, fremfor å leie.

  1. Hyppigheten på bruk. Bruker du noe hyppig, så kan det hende det rett og slett lønner seg å kjøpe det. Det kan fort bli dyrt hvis du skal leie TVen hver gang du skal se på TV.
  2. Stiger det i verdi? Hvis noe mest sannsynlig vil stige i verdi, så er det lurt å kjøpe. Hvis du kjøper en hytte som vil stige i verdi, og du kun bruker den noen få uker i løpet av året, så er det likevel lurt å kjøpe. Da er det en god investering, og du kan bruke den akkurat når du vil.

Eier du noe, så vil du også få en god følelse av at du faktisk eier det. Men noen ting er meningsløst å eie, og da er det bedre å spare penger ved å heller leie det. De pengene du da sparer, kan du bruke på andre gjenstander som du heller bør eie.

Jeg fikk nettopp 10% lønnsøkning. Hva skal jeg gjøre med pengene?

Hvis du bruker alle pengene du får fra en lønnsøkning til å spise ute, og dra på aktiviteter du egentlig ikke trenger, så vil du og din familie se lite til de ekstra pengene. Bruker du pengene smart, så kan det påvirke livet til familien din i positiv grad.

Under har jeg listet opp ulike situasjoner mange befinner seg i. Passer du i noen av de, så kan det være lurt å bruke pengene der.

  1. Gjeld opp til ørene? Har du så mye gjeld, at du ikke har mye til over hver måned, så kan tillegget i lønna di være gull verdt. Bruk de ekstra pengene til å betale ned det lånet som er minst gunstig først.
  2. Sparsommelig, men eier lite? Har du vært litt for sparsommelig, og sitter der uten gjeld, så sitter du sannsynligvis uten et hjem også. Kanskje du bare leier hver måned? I så fall bør du bruke de ekstra pengene til å komme deg inn på boligmarkedet.
  3. Kjøpt for dyrt hus? Har du et hus som er altfor dyrt, så går kanskje alle pengene til huset. Bruk tillegget på lønna til å sette av på en sparekonto. Det vil du ha godt av i dårlige tider.
  4. Har alt? Har du absolutt alt du kan tenke deg, så er det kanskje på tide å gi litt til de som virkelig trenger det. Gi tillegget til Frelsesarmeen eller lignende.

Det er ikke sikkert du er i noen av disse situasjonene, men det du må huske på er å ikke sløse bort de ekstra pengene du får, hvis du samtidig har mye gjeld. Fokuser på å få kontroll på gjelden først, og så kan du kose deg med noe ekstra senere.

Gjør julen billigere og mer meningsfull

Julen burde ikke bare handle om gaver, men i dagens samfunn så er det dessverre slik hos noen. Får de ikke de gavene de ønsker, så er hele julen ødelagt. Noen vet ikke en gang hva julen egentlig dreier seg om.

Hvis du vil redusere utgiftene til jul i forhold til tidligere, så er det noe du kan gjøre. Du vil også få en mer meningsfylt jul om du følger tipsene under.

  1. Planlegg med familien. Når jule nærmer seg, så er det lurt å samle familien, og snakke om at du vil ha en mer meningsfylt jul – en som ikke vil koste så mye. Avtal i familien hvordan dere kan bidra til å gjøre jule bedre for en familie som ikke har det så bra. Kanskje dere kan levere mat på døra til de som knapt greier seg, eller servere suppe på et suppekjøkken for hjemløse.
  2. La alle i familien være med på dette. Forsikre deg om at alle i familien er med på dette prosjektet. Enten man er ung eller gammel, så er det ingen unnskyldning. Når alle er med på det, så får man ofte et annet perspektiv på hva julen dreier seg om.
  3. Vær entusiastisk. Når du planlegger og organiserer prosjektet, så gjør det med iver og entusiasme. Oppfør deg som om du nyter hvert sekund av det du holder på med. Ikke la barna i familien få inntrykk av at du kun gjør dette fordi du “må” eller fordi du føler det er din plikt for samfunnet. La de få inntrykk av du gjør dette fordi du oppriktig mener det.
  4. Kjøp det familien trenger. Når du handler inn julegaver til familien, så er det greit å kutte ned fra forrige års budsjett. Kjøp det familien absolutt trenger, og ikke alt mulig annet dilldall. Planlegg dette i god tid før jul, slik at du kan tenke ut hva medlemmene i familien virkelig vil sette pris på.
  5. Ikke overrask barna i familien. Hvis du har tenkt å redusere budsjettet, så er det lurt å snakke om dette i god tid før jul, slik at alle er forberedt på det. Sørg for at de skjønner at prosjektet med å gi mat til andre (eller noe lignende), er en del av å redusere budsjettet på egne gaver.

Når du hjelper de som virkelig trenger det i julen, så vil julen få en annen betydning. Du kan fint gi barna dine en fin jul, selv om du reduserer pengebruken. Det viktigste er at barna får det inn tidlig at julen ikke handler om dyre gaver, men så veldig mye mer.

Holder du øye med hva du bruker, står du sterkere

Det spiller ingen rolle hvordan du gjør det, men hvis du holder et lite øye med hva du bruker og hva du sparer, vil du sannsynligvis nå målene dine lettere.

Det er et gammelt ordtak som sier: Det som blir målt blir gjort, og det som blir målt og rapportert blir gjort bedre.

Hvis du holder et lite øye med hva du bruker, vil det hjelpe deg med å se hvordan du bruker penger og å gjøre strategiske endringer. Vurder en av disse eksemplene:

  1. Kredittkortregningen er ikke en erstatning. Å se over kredittkortregningen er smart av en rekke grunner, inkludert å avdekke svindel, men det er ikke en erstatning i å passe på hva du bruker i hverdagen.
  2. Mye av det vi bruker er skjønnsmessig. Siden vi tar avgjørelser om hva vi kjøper hver måned, er det viktig å holde øye med det. Vi gjør hundrevis av kjøpsavgjørelser hver måned. Holder vi ikke øye med hva vi bruker penger på, har vi ikke noe godt grunnlag for å vite om vi har bruke for mye på et område eller ikke. Dette stemmer mest for de kjøpene som er mest fleksible, som restaurantbesøk og underholdning.
  3. Inntekt og pengebruk er delt. Problemet er verst for familier, fordi det er flere personer som både tjener og bruker penger. Hvordan kan du vite hva din ektefelle bruker, hvis du ikke holde øye med kontoen og deler denne informasjonen dere imellom?
  4. Fortløpende rapportering er bedre enn periodiske overblikk. Jo nærmere du kommer å følge pengebruken din fortløpende, jo bedre. Det hadde vært helt optimalt hvis du kunne oppdatere deg daglig, så du kan handle etter evne til enhver tid. Men månedlig oversikt er bedre enn ingen oversikt. Det å vite hva du brukte for mye penger på forrige måned, kan hjelpe deg med å unngå å gjøre det samme neste måned.
  5. Teknologien gjør det enkelt. I denne elektroniske verden hvor mye av utgiftene våre blir loggført av andre likevel, er det relativt enkelt å holde øye med forbruket.
  6. Loggføring kan føre til budsjettering. Selv om du aldri har satt opp et formelt budsjett, vil du justere forbruket til langtidsmålene dine hvis du holder oversikt over hva du bruker. Eventuelt kan du si at det å loggføre hva du har brukt, guider deg til hvordan du bruker pengene videre. Dette har den samme effekten som et budsjett og hjelper deg med å stå sterkere i å nå sparemålene dine. Å bruke penger er lettere og mer naturlig enn å spare. Hvis du ønsker å gjøre mer av det sistnevnte og mindre av sløsingen er det å loggføre pengebruken en god måte for å få kontroll over økonomien på. Men dagens teknologi krever dette veldig lite av deg. Bare en time eller to i måneden kan hjelpe deg å ta kontroll.


Syv måter dere kan bli en dobbel-“øko”- familie på
(Økonomisk og økologisk)

Det er et voksende sosialt press på oss alle for å ta hensyn til miljøet, men noe av dette presset står i konflikt med det økonomiske presset du gjerne har som familie. Her er noen idéer som både er økonomiske og økologiske.

  1. Resirkulering og gjenbruk. Barna dine må absolutt få noen nye ting, men å arve fra eldre søsken er en god og gammel tradisjon som familier har gjort i generasjoner. Før du kaster noe som helst i søppla eller til og med til resirkulering, tenk raskt igjennom om det ikke er noe denne gjenstanden kan brukes til. Kanskje denne gjenstanden kan spare deg for et kjøp.
  2. Donér dine brukte gjenstander til en bruktbutikk som Uff eller Fretex, så den ikke ender i kontaineren, men heller ikke tar opp unødvendig plass i hjemmet ditt. Hvis du er ærlig med deg selv, så finner du sikkert mye rundt omkring i huset ditt som du aldri noen gang bruker. Ikke fyll plassen med nye gjenstander med en gang du har kvittet deg med noe. Nyt å ha plass til overs. Færre leker på stua og mer plass i klesskapet.  Det fyller seg raskt nok igjen.
  3. Selg gjenstander av verdi på Finn.no.
  4. Gå til butikken. Du sparer ikke bare penger på bensin og beskytter miljøet, men det vil også stoppe deg fra å handle mer enn nødvendig i butikken. Du kan jo ikke handle mer enn du kan bære. Hvis du har mange barn eller bor langt fra butikken, prøv å organiser det slik at du kutter ned på antall turer til butikken.
  5. Kjøp økonomipakninger. Å kjøpe store pakninger sparer der ikke bare for penger per vare, men resulterer også ofte i mindre avfall per kilo mat. En stor pakning med kylling for eksempel, koster kanskje halvparten per kilo enn en liten pakke. Du sparer miljøet for litt søppel og du sparer penger uten å måtte spare på mengden kylling. .
  6. Bruk Skype, Facebook eller Google+ for å se venner og familie som bor langt unna i stedet for å reise for å se dem. Dette kan du også gjøre i jobbsammenhenger. Energien som blir spart ved å unngå reising kan være enorm.
  7. Ta toget i stedet for fly. Vær varsom, det er ikke alltid billigere og det er sjeldent raskere, men en togtur kan være en eventyrreise og er mye mer miljøvennlig enn fly.


Åtte tips som gjør at du ser bra ut på budsjett

Å se bra ut på budsjett tar tid og tålmodighet, men du kan klare det. Her er noen tips som kan hjelpe::

  1. Ha et budsjett! Du kan ikke snakke om å se bra ut på budsjett uten å faktisk ha et budsjett. Vit hvor mye du bruker på klær hvert år, planlegg utgiftene dine nøye for å få mest mulig ut av det og å holde deg til planen.
  2. Kjøp klær som passer. Ingen ser bra ut i klær som er for små, eller alt for store for den saks skyld, selv om det sjelden er problemet. Det koster vanligvis ikke mer å kjøpe klær i riktig størrelse enn klær som er for små eller for store. Klær i riktig størrelse varer lenger. Ikke kjøp for små klær for at du skal slanke deg inn i dem. Kjøp heller mindre klær som en belønning etter at du har slanket deg!
  3. Kjøp på salg utenfor sesongen. Det anbefales å bruke ull innerst for å holde varmen hele vinteren. Butikkene skrur derfor opp prisene på disse varene om høsten og gjennom vinteren. Når våren kommer og sola steker, selger de ofte ut de resterende ullklærne til redusert pris. Det er da du skal handle det du trenger til vinteren. Da får du mye mer for pengene og kan kose deg med nye fine ullplagg når høsten kommer uten å tenke på at det bli en utgift da.
  4. Kjøp noen fine klær. Til jobb, selskaper eller andre anledninger hvor du ønsker å se bra ut, kjøp noen fine klær i kvalitet i stedet for å kjøpe masse halvfine klær på billigbutikkene. Klær av høy kvalitet vil sannsynligvis vare lenger og få deg til å se bedre ut enn hvis du har masse klær fra billigkjedene.
  5. Kjøp allsidige klær. Ikke kjøp noen plagg som du bare kan bruke til et spesielt antrekk. Se etter klær som du kan mikse og matche. Fem skjorter og fem bukser som du bare kan bruke med hverandre, gir deg bare fem antrekk. Fem bukser og fem skjorter som du kan mikse og matche gir deg 25 antrekk.
  6. Ta vare på klærne dine. Du trenger ikke dyre oppbevaringsskap og eksklusive kleshengere, men de bør ikke bli kastet i en haug på gulvet. Vask, brett og heng opp klærne dine så du kan se hva du har, finne det du trenger og beskytte dem.
  7. To ord: Tåle maskinvask. Hvis du bygger opp garderoben din med klær som tåler maskinvask, sparer du penger på rensing og du får brukt de mer. Å dukke opp på jobb med klær som har rynker og flekker er ikke noe særlig.
  8. Du kan handle i nettbutikker eller i gjenbruksbutikker. Ikke kjøp alt mulig på bruktbutikker bare fordi det er billig, du må vite at du vil bruke det, eller så kaster du bare bort pengene. Men hvis du finner noe du liker, så kan du like godt kjøpe det på bruktbutikker. Husk at når du har hatt på deg et plagg en gang, så er det allerede brukt. Fordelen med å kjøpe brukt er at ugunstige kjemikalier allerede er vasket bort. Handler du i nettbutikker kan du finne nye klær til en lavere pris enn hvis du går i butikken.
  9. Inviter venner til klesbyttedag. Ofte så har du liggende klær som du nesten ikke har brukt fordi de ikke sitter så fint på eller er litt for små. Hvis du inviterer venner/venninner til klesbyttedag, så kan alle ta med klær de ikke bruker, av ulike årsaker. Dette kan resultere i at du får deg noen nye fine antrekk og at du får ryddet i garderoben din. Det som blir igjen, som ingen vil ha, kan dere levere til Uff eller fretex. Da gjør dere i tillegg en god gjerning.

Alle kan se bra ut på budsjett. Du kan også risikere å bruke masse penger og ikke se bra ut. Følg disse tipsene og du vil bli fornøyd med både utseendet og lommeboka.

Vi klarer det ikke på to inntekter, hvordan skal vi klare det på én?

Mange familier kommer til et punkt hvor man ønsker at den ene ektefellen skal gå hjemme å passe barna og gjøre husarbeid. Hvis du er i denne situasjonen og lurer på hvordan du skal få det til å fungere, tenk på dette:

  1. Balanser inntektene. Hvis du og din ektefelle tjener omtrent likt og en av dere ønsker å si opp jobben, blir det vanskelig å få det til å fungere. Der dere nå deler utgiftene likt, vil det nå kanskje være umulig å skape et akseptabelt budsjett uten begge inntektene.

    For å få dette til å fungere, må den som er hjemmeværende kanskje finne en måte å tjene penger på hjemmefra. Hvis en av dere tjener mindre enn halvparten av den andre, altså mindre enn en tredjedel av husholdningens inntekt, vil dere kanskje få det til lettere enn du tror.
  2. Spar på bilholdet: Du må også gjøre noen andre avgjørelser for å få situasjonen til å fungere. Med to jobber, har dere sannsynligvis hver deres bil. Kanskje også to fine biler. Dere må kanskje selge en av bilene. Biler står for mer utgifter enn du kanskje tror. Spesielt nye biler. Siden den er gjerrig på drivstoff og fungerer godt, så den slipper å settes på verksted så ofte, tror du kanskje det er lønnsomt. Forsikringen på en ny bil er også høyere enn på en gammel bil, fordi den koster mer å erstatte. Ta en nøye titt på bilholdet deres for å se om dere kan kvitte dere med en bil. Hvis dere kan bli kvitt utgiftene med en bil, er dere godt på vei til å få satt sammen et budsjett på en inntekt.
  3. Fornuftig pengebruk. Ta en titt på forbruksmønsteret deres. Hvis dere har vært nøktern hver måned, er det kanskje ikke så mye å kutte på, men hvis dere bare tror at dere har vært sparsommelig, kan et grundig overblikk kanskje åpne mange muligheter til å kutte utgifter.
  4. Sparing til utdanning. Det høres kanskje rart ut å være hjemme med barna og måtte kutte på sparepengene til deres studietid, men penger er ikke alt og barna har mye glede av å kunne ha en forelder hjemme. Dessuten har ikke studenter vondt av å lære seg å jobbe for å tjene penger til livets opphold heller.
  5. Pensjonssparing. Har du vært flink til å spare til pensjon fram til nå, vil pengene forrente seg videre selv om du tar en pause fra å sette inn innskudd i en periode. Hvis du må kutte denne posten, prøv å ikke kutte alt. Hvis du bare fortsetter å sette inn en liten sum hver måned, så vil det utgjøre en del når dagen du bli pensjonist kommer.
  6. Hjemmet ditt. Å flytte er en dyr tilpasning og burde kun gjennomføres ved ekstreme tilfeller. Hvis dere virkelig sliter med å få endene til å møtes fordi dere “bor dere ihjel”, fordi dere har kjøpt et hus dere egentlig ikke har råd til, kan de å flytte være deres eneste løsning. Du kan oppdra sunne barn like godt i et hus på 150kvm som i et hus på 300kvm. Kanskje barna er glad for å slippe å gjøre så mye husarbeid. Men ikke flytt med mindre dere virkelig tenker å bo på en del mindre kvadratmeter, ellers blir kostnaden med endringen større enn utbyttet.

Hvis du virkelig ønsker det, er det nesten sikkert at du kan finne en måte å få livet til å fungere på med en inntekt. Det er sikkert noen du kjenner som lever den livsstilen du ønsker deg, hvor en forelder er hjemme med barna og en er på jobb som har den samme inntekten som dere har. Se på dem og lær.

5 tips for å selge unna “husfyllet” ditt på nettet

Du har sikkert huset fullt av ting du ikke trenger lenger, men som fortsatt har en verdi. Mye av dette kan være fint å donere bort til Fretex eller lignende. Noe har kanskje større verdi og kan selges på nettet.

Her er noen tips som kan hjelpe deg å maksimere salgsutbyttet for det du selger:

  1. Prising. Før du legger det ut for selg, ta en titt på hva lignende gjenstander selges for, så prisen blir fornuftig.
  2. Store gjenstander. Hvis det du skal selge er for stort for å sende, bære eller flytte, kan du legge det ut som “gis bort mot henting”, eventuelt selge det til en lav pris. Da gjør du en god gjerning ved at noen får et møbel, samtidig som at du slipper å betale for å få levert det til renovasjon.
  3. Hvis du skal selge unna små gjenstander, så kan det være lurt å bruke tjenester som Finn, QXL eller eBay. Husk at eBay er for hele verden, så det er lettere å selge der enn om du velger kun norske sider. Men det kan være greit å prøve norske sider først, som Finn og QXL, og heller gå over til eBay om du ikke lykkes i Norge.
  4. Har du en bil som du aldri bruker, så legg den ut på Finn umiddelbart. Dette er husfyll (eller garasjefyll om du vil), som du sikkert ikke har bruk for om du tenker deg godt nok om.
  5. Gi bort gratis det du vet du ikke får solgt. På Finn kan du legge ut annonser under “Gis bort”. Det finnes mange som tar i mot ting gratis uansett hva det er. Mange tenker nok at så lenge det er gratis, så må man ha det. Fordel for deg, ulempe for andre (som da får mer husfyll).


15 tips som hjelper deg med å bruke mindre enn du tjener

Alle forstår målet med å leve etter evne, bruke mindre enn de tjener og spare til tøffe tider. De fleste gjøre det bare ikke. Her er noen enkle tips som skal hjelpe deg med å endre mønsteret:

  1. Sørg for å bo i et nabolag hvor naboene tjener mindre enn deg, så du ikke føler deg presset til å kjøpe så mye.
  2. Øk skatteprosenten på lønna di. På den måten har du ikke mulighet til å bruke sparepengene dine. Du vil da få tilbake penger på skatten.
  3. Bruk en budsjettmal på sifo.no til å få hjelp til å lage ditt eget budsjett. Dette gir deg lettere oversikt og du kan se hvor mye du kan spare hver måned.
  4. Gi deg selv lommepenger hvis du har vært fornuftig med pengebruken. Disse pengene kan du bruke på det du vil, men når det er tomt MÅ du stanse, ingen kredittkort er greit.
  5. Ikke kjøp noe med mindre du har penger til overs i budsjettet. Bygg opp din egen viljestyrke ved å holde deg unna unødvendige kjøp.
  6. Vær stolt av din gamle bil og ta godt vare på den slik at den varer lenge. Ingenting kan skade et budsjett mer enn anskaffelse av en ny bil.
  7. Gå til byen når du skal gjøre ærender hvis du bor nært. Slutt å le av deg selv mens du kjører i to minutter til butikken.
  8. Dropp restaurantbesøket. Spis mest hjemme.
  9. Ta et runde en gang i måneden med å forberede måltider som du legger i porsjoner i fryseren. Dette sparer deg for penger og tid i en hektisk hverdag.
  10. Se etter billigere hobbyer eller billigere måter å opprettholde de hobbyene du har på. Løping er for eksempel billigere enn sykling(ingen sykkel, ingen utstyr).
  11. Bruk rabattkuponger, følg med på salg og tenk smart når det gjelder innkjøp av det du trenger.
  12. Ikke kjøp ting du ikke trenger, som heller ikke inngår i budsjettet ditt, uansett hvor godt salg det er. Definer for deg selv hva du MÅ ha og hva du bare har LYST på.
  13. Involver hele familien. La alle ta del i planleggingen i hvordan dere skal spare penger. Alle vil dra nytte av at dere sparer, så alle kan også bidra med å stramme inn litt her og der.
  14. Ikke bruk kredittkort, mobillån eller andre enkle, raske måter å få tak i penger du ikke har nå. Hvis du låner penger for å klare deg denne måneden, vil neste måned bli endra verre.
  15. Se etter alternativer i matbutikken som kan spare den store penger hver måned, men som ikke går ut over trivselen og helsen. Tenk økonomipakninger av det du vet blir brukt, kjøp store brusflasker i stedet for små(hvis du må ha brus), bruk butikkens eget merke i stedet for et dyrere. Slik vil du ende opp med den samme maten og den samme gleden, men til en lavere kostnad.  

Ved å følge bare noen av disse tipsene, vil gjøre en stor forskjell på din økonomi.

16 eksempler på hvordan du sparer penger når du handler

Hver dag står vi foran valg når det gjelder ting vi kan kjøpe. Det meste vi kjøper vises ikke på noen annen måte i slutten av måneden enn at det er lite penger igjen på kontoen. Her er noen idéer som kan få deg til å bruke mindre:

  1. kjøp mobiltelefonen din kontant i stedet for på avbetaling. Selv om prisen virker billig og du ikke må betale like mye her og nå for å få telefonen, er den sammenlagte prisen alltid dyrere på avbetaling.
  2. Hvor ofte er du i svømmehallen eller på klatresenteret? Sett deg ned og se over om det lønner seg for deg å ha klippekort i stedet for sesongkort eller motsatt. Ofte tror vi at sesongkort er billigst, men det forutsetter gjerne at du benytter deg av senteret ofte.
  3. Kjøp butikk-kjedens egen merkevare, det er som regel like bra, bare billigere.
  4. Kjøp en pose med kjelepopcorn (den du varmer i en kjele) i stedet for micropopcorn. Her får du mye mer for pengene, og kanskje synes du også at det smaker bedre.
  5. Gå på en formiddagsforestilling på teater eller kino. Ofte er de billigere. Så kan du heller spise middag etter forestillingen.
  6. Enda bedre, lån en film og lag en deilig middag hjemme, i stedet for å se filmen på kino og spise middagen på restaurant.
  7. Kjøp et billigere nettbrett. iPader er gjerne mye dyrere enn andre nettbrett, men ikke nødvendigvis så mye bedre.
  8. Les e-bøker i stedet for fysiske bøker. Mange e-bøker er til og med gratis.
  9. Hvis du liker vanlige bøker (som du kan holde i), lån de på biblioteket.
  10. Løp i stedet for å kjøre når du skal trene, det er mye billigere.
  11. Kjøp en bil som er et år eller to gammel, i stedet for en splitter ny.
  12. Kjøp klær på nettet i stedet for i butikken.
  13. Kjøp det du trenger, men ikke nødvendigvis ønsker mest der og da, når det er tilbud på varen. Et eksempel er basisklær som er forbruksvare. Kommer de på salg, så kjøp noen t-skjorter, i stedet for å kjøpe de til full pris når behovet melder seg.
  14. Kjøp en stor pizza på deling i stedet for en liten pizza til hver.
  15. Drikk vann på restauranter, hvor brus er overpriset. Drikk heller brus hjemme fra en stor flaske som du har kjøpt på matbutikken.
  16. Kjøp noen pene kvalitetsklær som du kan ha på jobb eller i andre sammenhenger hvor du på se bra ut. Det er bedre å kjøpe få varer som er kvalitet, enn å ha haugevis med billigklær som ikke ser like bra ut etter en vask. Kollegaene dine bryr seg ikke om du bruker de samme klærne mange ganger, så lenge du ser ren og pen ut.


10 måter å føle seg rikere på ved å ønske seg mindre

Uansett hvor mye penger vi har, vil vi gjerne ha mer. Dette stemmer ihvertfall for de rikeste menneskene jeg vet om, akkurat som det stemmer for alle jeg kjenner med gjennomsnittlig god råd. Noe jeg har lagt merke litt, er at noen mennesker er lykkelig uansett hvor lite eller mye de har, og de har en tendens til å klare seg bedre. De som streber etter å være like trendy som naboen og å ha det nyeste innen teknologi, ødelegger gjerne for sin framtidige økonomi ved å bruke for mye penger på ting de ikke trenger. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å ønske færre ting og nyte det du allerede har:

  1. Meld deg som frivillig på et suppekjøkken eller andre steder hvor du får muligheten til å omgås andre som har mye mindre enn deg.
  2. Flytt aldri inn i et nabolag hvor folk flest har mye mer penger enn deg, kjører finere biler enn deg, reiser til mer eksotiske feriemål og har på seg finere og dyrere klær enn det du har.
  3. Vær sammen med venner som har mindre penger enn deg, som gjerne blir med å spise middag på billige restauranter og som vil bli med på formiddagsforestillingen på teateret i stedet for å betale full pris på kvelden.
  4. Ta godt vare på eiendelene dine, så du ikke føler presset til å erstatte dem. Spesielt bilen din.
  5. Spar regelmessig og fokuser på framgangen der og være mindre opptatt av penger du tror du sparer ved å handle på salg.
  6. Donér noen av pengene dine som du har jobbet hardt for til saker som du brenner for. Dette kan hjelpe deg med å tenke mer fornuftig når du bruker penger, ved at ting blir satt i perspektiv.
  7. Delta i en organisasjon som inkluderer alle klasser i samfunnet, også de som har mye mindre enn deg. Du vil på ingen måte føle deg presset til å stille opp i en fin bil, når andre i gruppa kanskje ikke en gang eier en bil.
  8. Når du kjøper bolig, ha to mål i bakhodet:
  • kjøp en bolig du vil bo i resten av livet
  • kjøp en bolig du har råd til, så du verken blir tvunget til å flytte eller får en følelse av å være fattig fordi du betaler så mye på boligen hver måned.


Dine forventninger påvirker din økonomiske tilfredshet

De fleste ønsker å ha mer i framtida enn de har nå. Det er menneskelig natur. Å ha realistiske forventninger ut ifra hvor du er i livet kan ha stor innvirkning på hvordan du føler deg i forhold til det du har.

Tenk på disse eksemplene:

  1. Hjemmet ditt. Hvis dine foreldre bor i en flott villa på toppen av Holmenkollen og du selv tenker at dette er noe du kan kjøpe selv så snart du kommer deg ut i arbeidslivet, så må du være forberedt på å bli skuffet og frustrert. Finn ut hvordan det første hjemmet til foreldrene dine var. Dra for å se det hvis du kan. Juster forventningene dine for hvordan et første hjem skal være. Hvis begge foreldrene dine er jurister og du er en lærer som er gift med en musiker som jobber som sporadisk, trenger du kanskje flere justeringer av forventningene dine. Ta deg tid til å virkelig forstå hvilken livsstil dere har råd til og jobb med å få forventningene til å samsvare med virkeligheten.
  2. Bilen din. Noen vil heller ha en fin bil og bo i et telt, enn å kjøre en gammel bil og ha et hjem med en garasje hvor du kan parkere(gjemme) den. Du må sette forventningene til hvilken bil du skal ha etter målene for levestandarden du ønsker. Hvis du ønsker å eie din egen bolig, må du kanskje kjøre en eldre bil i noen år. Gjør valg du kan stå for og ikke vær flau over å eie en gammel bil.
  3. Dine barns utdanning. Du vil kanskje sørge for at barna dine får de beste mulighetene for framtida og kommer seg inn på privatskole hvis de er det de ønsker. Dette kan være i dyreste laget, selv for en familie med grei inntekt. Ikke bare skal du betale for skoletiden, men også for bøker, bopel og livets opphold. Hvis barna dine velger en statlig skole i nærheten av der dere bor, slipper dere mye billigere unna. Dette kan gi en vel så god utdanning som den du betaler dyrt for å få på BI.
  4. Pensjonisttilværelsen. Du vil kanskje gå av tidlig og leve livet i Spania etter fylte 50 år, men uten en godt oppbygd formue, er det mer sannsynlig at du må jobbe til du nærmenr deg 70 år før du kan gå av og kanskje må du da flytte til en liten leilighet for å få råd til å leve greit. Hvis du planlegger for forbereder godt for en realistisk pensjonisttilværelse, vil det være mer sannsynlig at du nyter den når den tid kommer.

Hvis du drømmer om ekstraordinær luksus og tidlig pensjonsavgang, vil det kanskje føre deg til å ta en risiko (investeringer) som ikke bare fører til at du ikke når målet ditt, men også setter deg i en situasjon hvor du ikke en gang har ressurser nok til en helt ok pensjonisttilværelse.

Når du ser på din situasjon, er det sunt å ha ambisjoner om og å jobbe for å få et godt liv etter at du har blitt pensjonist. Du kan lett sette deg selv i en situasjon med evigvarende skuffelser hvis du forventer at tilværelsen skal være mye bedre enn det som er realistisk for deg. Hvis fremtiden smiler til deg, vil det være enkelt å omstille seg til å ha mer penger. Planlegg og forbered deg på å ha lite, så vil du nyte livet mer.

Syv måter hvor ærlighet kan være nøkkelen til en nøysom livsstil

Du og din familie ønsker kanskje å ha mer komfort og være mer forsiktig. En av nøklene for å leve mer nøkternt, er ærlighet. Her er noen spesifikke eksempler:

  1. Vær ærlig med deg selv. For å kunne leve nøkternt, trenger du å leve innenfor et visst budsjett. Dette krever at du er ærlig med deg selv angående pengebruken din. Du kan sette frisørbesøket under “matposten”, men du kan ikke mate barna dine med det.
  2. Vær ærlig med din ektefelle. Å ha suksess med en nøktern livsstil krever fred i hjemmet, som igjen krever ærlighet mellom ektefellene. Hvis dere bestemmer dere for at dere ikke vil bruke mer enn 1000 kr uten godkjenning fra den andre parten, må du være ærlig på området og holde oversikten over det du bruker og ta ansvar for at det ikke overskrider det avtalte beløpet.
  3. Vær ærlig med din arbeidsgiver. Å tjene penger er en vesentlig faktor for å kunne ha en grei livsstil. Ingenting vil få en arbeidsgiver mer irritert enn et tillitsbrudd. Enten om det er snakk om små hendelser, som at du har gått hjem litt før tiden, “lånt” med deg kontorrekvisita hjem, pyntet på en utgiftspost eller løyet om hvem som har sneket til seg kaffekapsler. Alle disse situasjonene kan gjøre sjefen sint og jobben din usikker. Sørg for at du ha “ryggen fri”
  4. Vær ærlig med kreditorene dine. Når du låner penger, må du akseptere at dette er penger som skal betales tilbake og på den måten som kreditoren krever. Alle gjeldskravene dine blir nøye oppfulgt av utstederen og hvis du ikke følger nedbetalingsavtalen kan det få harde konsekvenser for økonomien din i fremtiden. Ikke lån penger du ikke kan betale tilbake.
  5. Vær ærlig med selgere. Mens du går rundt i butikker og kjøper gjenstander av ulik art, krever du at selgeren i butikken hvor du handler skal være 100% ærlig. Hvis det står 199 kr på prislappen på en vare, så forventer du å betale det. Blir varen slått inn på kassa til 249 kr derimot, vil du nok si fra. La dette gå begge veier. Hvis prisen i kassa blir mindre enn det som står på prislappen, si fra om det også. Ikke fordi barna dine observerer deg, eller fordi det er god karma. Gjør det fordi det er det rette.
  6. Vær ærlig med barna dine. Barn har problemer med å forstå penger og grenser. De forstår kanskje ikke hvorfor du ikke har 50 kr til is når dere er på butikken, hvor dere kanskje svir av 1000 kr. Ikke lyv til dem. Forklar ærlig at dere som familie må prioritere hva pengene skal gå til for å få råd til det som er viktig og at vi noen ganger må droppe det som ikke er viktig. En ærlig samtale med barna vil gjøre dem til samarbeidspartnere når det kommer til sparing.
  7. Vær ærlig når du rapporterer. Når du jobber for å leve mer nøkternt og sparer for fremtiden for å opprettholde et godt hjem for familien, er det nødvendig å måle progresjonen. Vær ærlig når du rapporterer månedens pengebruk. Hold øye med hvor pengene går, hvor mye dere har på sparekonto og hva eiendelene er verdt i forhold til hva du eier. Hold orden på en ærlig måte så du og din ektefelle kan bruke rapportene for videre planlegging og organisering for fremtiden. Å være ærlig med deg selv og andre vil bidra positivt til å ha et godt hjem og en lykkelig familie. Å jobbe sammen som en familie, å kommunisere ærlig med hverandre om penger og å behandle arbeidsgiveren din og diverse selgere med integritet vil være positivt for deg i det lange løp.


29 tips til økonomisk lykke

  1. Å ha nok penger gjør folk mer lykkelig enn å ikke ha nok penger. Å ha mer enn nok penger gjør ikke at du blir enda mer lykkelig.
  2. Nøkkelen til økonomisk lykke er kanskje å ønske mindre i stedet for å ha mer.
  3. Ikke bruk mer enn du tjener.
  4. Ikke vær redd for hardt arbeid.
  5. En høyere utdanning gjør at du stiller sterkere i din økonomiske forståelse.
  6. Husk å spar for framtiden. Den er her snart.
  7. Lær barna dine om verdien av penger. La dem ønske seg noe så hardt at de er villig til å kjøpe det for sine egne penger.
  8. Kjøp et hus du har råd til og som du vil bo i lenge.
  9. Ikke la det andre tenker om bilen din påvirke hva du velger å kjøre. Du bør ikke bry deg om de som vurderer deg etter hva bilen din koster.
  10. Ta vare på tingene dine.
  11. Ikke være redd for å reise kollektivt.
  12. Folk som forstår seg på renter, sparer mer enn de betaler.
  13. Å ha nedbetalt gjelda er virkelig en god grunn for å feire.
  14. Kredittkort er en fin måte å betale for ting du ønsker deg på, men bruk det bare hvis du vet at du kan betale regningen når den kommer.
  15. Å spare 20% på noe du egentlig ikke trenger, er 80% bortkastede penger.
  16. Ikke plag deg selv. Å dra på shopping er tortur hvis du ikke har råd til å kjøpe deg det du vil.
  17. Jobb skal være jobb. Det er derfor du får betalt for å gjøre det.
  18. Hvis det ikke er harde tider, bør du spare, for de harde tidene vil komme.
  19. Du må jobbe for pengene helt til du får pengene til å jobbe for deg. Fortsett med sparing og investering.
  20. Sørg for at du ikke bare drømmer om å bli gjeldfri, men faktisk blir det.
  21. Slutt å låne penger og start sparingen. Du vil takke deg selv en dag.
  22. Familiens økonomi angår hele familien. La alle bidra med sparingen.
  23. Du kan være dobbelt øko-vennlig ved å være økologisk og økonomisk.
  24. Du vil faktisk dø uten mat og husrom. Men du overlever uten merkeklær.
  25. Nytt klatreutstyr til 3000 kr gir deg kanskje ikke like mye glede som et sesongkort i klatrehallen til halve prisen.
  26. Kvalitetstid med familien kan være like god enten du ferierer i en nasjonalpark eller om du reiser til Disney World. Velg den ferien som passer ditt budsjett best.
  27. Satt du barnevakt, leverte aviser eller klipte plener som tenåring? Gjør barna dine det?
  28. Ikke sammenlign ditt første hjem med hva foreldrene dine har nå. Sammenlign ditt første hjem med deres første hjem.
  29. Pengers eneste virkelige verdi er verdien av hva du kan bruke dem til.

Gå til startsiden for å søke anonymt i skattelistene.