Hvordan spare penger – 10 enkle tips til sparing

Sparing kan virke som en fjern drøm for mange av oss. 

Her er 10 tiltak du kan gjøre for å øke sjansene dine for å lykkes med å spare penger. Ikke bare for dine kortsiktige mål, som en ferie, men også langsiktige, som å bygge opp en god egenkapital (EK).

# 1. Lag et budsjett

Kjernen i enhver spareplan er et budsjett. Budsjettering hjelper deg med å prioritere utgiftene dine og finne en balanse mellom å bruke og spare i løpet av et helt år.

Ved å sjekke kredittkortoppgavene, regningene, bankkontoutskriftene og kvitteringene, kan du regne ut alle dine vanlige utgifter, som husleie eller boliglån, transport, forsikring og strøm.

Deretter trekker du disse utgiftene fra inntekten din – din heltids- eller deltidsjobb eller uformelt arbeid, pensjon, statlige fordeler, barnebidrag, investeringer osv.

Hvis du bruker mer enn du tjener, spør deg selv hva du kan kutte ut eller kutte ned.

Når du jobber med pengeprioriteringene dine, tenk på hvilke ting du trenger for de grunnleggende levekostnadene dine, og hvilke ekstrautstyr eller ting du kanskje kan klare deg uten om du trengte å spare penger.

Det anbefales å oppdatere budsjettet minst en gang i året. Eller oftere hvis omstendighetene dine endres betydelig (f.eks. Å få eller miste en jobb, å få en baby etc.).

Hvis du bruker mer enn du tjener, spør deg selv hva du kan kutte ut eller kutte ned.

# 2. Spor dine utgifter

Det er lett å gå i fellen med å tenke at det å kjøp dyre ting er det som skaper problemer, når det ofte er de små tingene som ender med å koste oss mer.

Derfor er det viktig å holde rede på de daglige utgiftene dine, slik at du ikke lever lenger enn du kan. Kontoutskriften din vil fortelle deg hvor mye penger som går inn på bankkontoen din og hvor mye som går ut. Du kan deretter sammenligne det med budsjettet for å se om du holder deg til det eller ikke. Deretter kan du identifisere områder der du kan spare.

Bare tanken på å måtte spore våre utgifter kan avverge impulskjøp.

# 3. Betal ned kredittkortet ditt

Med kredittkortrenter fra 10-30 prosent, er det lett å se hvordan uheldig bruk av et kredittkort kan ødelegge selv de mest beskjedne sparemålene.

Å betale kredittkortet ditt i sin helhet og i tide er den beste måten å unngå rentekostnader og gebyrer for sen betaling.

For å unngå å gå glipp av tilbakebetalingen, anbefales det å sette opp en direkte belastning fra kontoen ved hjelp av e-faktura eller avtalegiro. Og du bør betale mer enn minimumskravet, ellers vil du ende opp med å betale mye mer i renter. 

Det kan høres kontraintuitivt ut i fra rådene ovenfor, men ofte er det mer lønnsomt når du bruker et kredittkort ofte.

Men på en betingelse: Dette tipset gjelder bare de som betaler balansen i tide og i sin helhet hver måned.

Finn et kredittkort med et bonusprogram og innløs belønningene dine med noen få måneders mellomrom og legg så mye penger på en bankkonto du bare har satt av til sparing.

# 4. Åpne en sparekonto

Ved å begrense tilgangen til pengene dine, kan sparekontoer gi deg en høyere rente enn en grunnleggende transaksjonskonto.

Sparingskontoer er et sted du kan legge inn noen eller hele din skjønnsmessige inntekt – beløpet som er igjen etter å ha betalt for personlige nødvendigheter og skatt – og eventuelle ufall (f.eks. Skatterefusjon). Du kan unngå fristelsen til å bruke disse skjønnsmessige pengene ved å sette opp automatiske, planlagte overføringer fra hovedkontoen (transaksjonskontoen) til sparekontoen din.

# 5. Fokus på tilbakevendende utgifter

Mens hver eneste liten bit hjelper, er det de store, gjentatte utgiftene som gir deg mest sparepotensiale.

Gå over kontoutskriftene dine og se på alle tingene du har brukt penger på det siste året. Så se hvor mye penger du kan spare på dem ved for eksempel å refinansiere boliglånet ditt, sammenligne forsikringsleverandører og andre tjenester.

Bruk en dag på å gå over alt, og du kan spare tusenvis.

F.eks så kan du kjøpe strøm fra en billigere energileverandør.

Forsikringskostnadene kan løpe inn i flere tusen kroner i året, så en besparelse på 10% kan tilsvare mye penger.

Å kutte drivstoffkostnadene krever konstant årvåkenhet.

Selv om du er fornøyd med mobil- og internettleverandørene dine, kan du spørre dem om de har en billigere plan. Dette er informasjon de ikke alltid melder frivillig til eksisterende kunder.

# 6. Kontroller impulser

Kredittkort, minibanker og netthandel gjør det enklere enn noensinne å bruke penger. Spesielt på ting vi vil heller enn trenger; i hvilken grad vi bøyer oss for fristelser, kommer vanligvis ned til vår viljestyrke. Studier har vist at selvkontroll er litt som en muskel som dekker ut med bruk.

Ironisk nok er det viljestyrken til fattigere kunder som har en tendens til å bli utarmet mest. Dette er et resultat av at de står overfor gjentatte, vanskelige økonomiske avgjørelser.

Det er ikke slik at de fattige har mindre viljestyrke enn de rike.

For mennesker som lever i fattigdom krever alle beslutninger – selv om de skal kjøpe såpe – selvkontroll og faller ned i deres begrensede viljestyrkebasseng.

Hvis du ser noe du vil ha, vent minst én dag før du kjøper det – 30 dager hvis det er et ikke-nødvendig stort kjøp. En annen måte å kortslutte impulsen din til å kjøpe er å finne ut hvor mange timer arbeid kjøpesummen representerer.

# 7. Ha nok til enhver tid

Det anbefales at du legger sammen hvor mye de store regningene dine koster totalt for året. På den måten kan du finne ut hvor mye du skal legge bort hver lønn på forhånd.

Ved å sette dette beløpet til side hver gang du får betalt, vil du alltid ha penger tilgjengelig for å dekke din neste store regning.

# 8. Planlegg måltidene

Måltidsplanlegging er en av de enkleste måtene å spare penger på.

Hvis du vet hva du spiser for i uken og har handlet deretter, vil det ikke være behov for tilfeldig besøk til butikken. Ekstra besøk fører til at du bruker mer penger og til og med kaster bort mat.

Det blir enda enklere for deg å holde deg innenfor budsjettet ved å kjøpe det meste innen billigbutikker, og holde deg unna de dyre butikkene.

# 9. Ikke vær lojal

Hvis du er en merkevarelojalist – noen som gjentatte ganger kjøper et produkt eller en tjeneste – vær forsiktig.

Ikke la din følelsesmessige forbindelse til en leverandør komme i veien, begynn å lete etter en bedre avtale andre steder.

Bare trusselen om å avslutte kundeforholdet kan gjøre at du får et bedre tilbud fra din nåværende leverandør. De vil forstå at det er langt billigere å beholde eksisterende kunder enn å vinne nye.

Og hvis de for eksempel ikke gir deg rabatt eller gratis oppgradering, fortvil ikke. Mer enn sannsynlig er det andre selskaper som stiller opp for å gi deg en god introduksjonsavtale.

# 10. Unngå fattigdomsmentalitet

Mange anser sparsommelighet – å bruke penger og andre ressurser forsiktig og ikke bortkastet – som en god egenskap.

Mens sparsommelighet er en åpenbar måte å spare på, må vi imidlertid beskytte oss mot å være for nøysomme.

Til syvende og sist er den eneste måten å komme videre økonomisk på å fokusere på å tjene, spare og investere.

Gå til anonyme skattesøk.