Øk sparingen din

Det regnet ikke da Noah bygde arken

Noen mennesker kommer lett i skikkelig økonomisk trøbbel, uten å ha en sparekonto til trange tider. Kanskje er det delvis fordi de håper på at de trange tidene aldri vil komme. Men det er like sikkert at trange tider vil komme, som at solen kommer til å stå opp hver morgen. Er det mulig at du kan havne i noen av disse problemene?

1. Barnet ditt trenger tannregulering. Eller hun kommer inn på et studium i utlandet. Eller han kommer inn på fotballaget og må betale for utstyret sitt.

2. Motoren går i stykker. Eller bremsene, dekkene, lufteanlegget eller noe annet viktig.

3. Det gamle kjøleskapet dør. Eller oppvaskmaskinen, vaskemaskinen, tørketrommelen eller andre apparater.

4. Du vrikker ankelen, og må dra på legevakten og ta tre dager fri fra jobb. Hoper det seg opp på jobb? Eller du får blindtarmsbetennelse. Eller, du får problemer med hjertet.

5. Du mister jobben.

6. Du blir ranet ved en minibank etter å ha tatt ut 1500 kroner til neste uke.

7. Laptopen, smarttelefonen, nettbrettet eller andre enheter hopper i badekaret sammen med fireåringen din, helt av seg selv.

Livet er ikke rettferdig. Noen ganger er det rett og slett urettferdig. Noen problemer kan koste deg titusenvis av kroner å fikse, men mange kan korrigeres eller dempes med bare et par tusen.

Nøkkelen til å være forberedt på finansielle kriser er å ha noen sparepenger tilgjengelige når du trenger dem. Når du bruker dem – og bare om det virkelig er krise – fokuser på å fylle opp sparekontoen igjen så fort som mulig.

Det finnes et gammelt ordtak som sier at det ikke regnet da Noah bygde arken. Om du er ung har du kanskje ikke møtt på noen problemer i livet enda. Men de vil komme. Det hadde vært fantastisk om vi alle kunne hatt et par millioner i banken, men sannheten er at vi kan få mye beskyttelse i praksis kun ved å ha noen titusener på en sparekonto som vi har tilgang til når som helst når problemene starter.

Søk i skattelistene anonymt hvis du ønsker her.

Spare til hva? Seks formål med sparingen som kan gjelde deg i dag

De fleste forstår at de burde spare til fremtiden, men de skjønner ikke helt hva de skal spare og hvordan. Her er svarene:

1. Pensjon. Selv om du ønsker å aldri pensjonere deg, burde du planlegge slik at du har muligheten om du skulle ombestemme deg eller bli tvunget til det. Om du lever til du er 102, tror du virkelig at du vil jobbe fremdeles? Begynn å spare til pensjonisttilværelsen gjennom jobben, eller pensjonssparing gjennom banken din eller aksjefond. Disse pengene burde være hellige. De skal aldri røres før du er pensjonist.

2. Private skoler. Hvis du vil at barna dine skal gå på private skoler (som BI) burde du starte å spare penger til dem.

Det krever gode karakterer, selvdisiplin og en sjokkerende sum penger. Begynn å spare til privatskoleutdanningen deres den dagen de blir født. Vil de ikke gå på privatskole, så har du en god sum med penger du kan sette av til andre viktige formål.

3. En ny bil. Det høres i hvert fall mer morsomt ut å spare til en bil enn til pensjonisttilværelsen. En ny bil kan kjøres. Om du kjøper bilen din med verdien til den gamle bilen i tillegg til sparepengene dine heller enn å låne pengene, vil det bli mye gøyere å kjøre den nye bilen. Du vil ikke jobbe for bilen din – det er slaveri. Du vil at bilen din skal jobbe for deg.

4. Ferier. Kan du forestille deg å betale for en ferie fem eller ti år etter at du tok den. Det kan ikke være gøy, men det er mange som gjør det når de betaler ferien med kredittkort. Ferien er over på syv dager, men du kan ende opp med å betale på den i årevis.

5. Trange tider. Om du sparer penger til trange tider separat fra den nye bilen og ferien, beskytter du disse drømmene. Om du plutselig trenger ny overføring til bilen kan det sette deg tilbake flere år i sparingen til en ny bil om du ikke har en bufferkonto til slike ting. Optimalt vil bufferkontoen din ha nok penger til å dekke et års utgifter slik at det dekker en utvidet periode med arbeidsløshet.

6. Andre. Det finnes ingen grunn i verden til ikke å spare opp til andre ting du ønsker deg. Å ha penger gir deg mer makt til å gjøre gode ting i verden. Fortsett å spare!

Seks tips for å starte å spare nå!

Alle vil spare penger, men til og med vi innrømmer at det krever overmenneskelig styrke å faktisk gjøre det. Enten du behøver å spare til utdanningen til barna dine, pensjonisttilværelsen din eller begge deler, så får du her noen tips som kan hjelpe deg til å utvikle sparemusklene dine:

1. Ikke gjør noe i 30 dager. Den enkleste måten å kickstarte sparingen deres er å bli enige om at dere ikke skal bruke noe penger i det hele tatt på underholdning eller å spise ute i 30 dager. Sett alle pengene dere sparer inn i banken – du kommer til å bli overrasket over hvor mye det er!

Pass på at dere planlegger mange gratis aktiviteter slik som turer i parken, lange fjellturer, og pikniker slik at dere ikke går på veggene hjemme.

2. Åpne en sparekonto i banken din i dag. Om du ikke allerede har en sparekonto separat fra brukskontoen din, gå i banken og åpne en i dag. Sett noe inn på den, selv om det bare er 30 kroner. Det viktigste er å starte i dag, ikke nøl.

3. Selg noe du ikke lengre vil ha på Ebay, Finn eller QXL, og sett pengene rett på sparekontoen. Ikke bare blir du kvitt noe du ikke trenger, du får en start på sparingen samtidig.

4. Finn tre regelmessige ting du gjør som du kan spare penger på uten å la det gå utover kvaliteten. Det kan være å ta et glass vann i stedet for lettbrus til lunsjen – samme antall kalorier, ikke sant? Kanskje dere kan se filmen kl. 17 i stedet for kl. 19, og spise middag etter filmen heller enn før. Prøv å finne 200 kroner du kan spare hver uke uten at det går utover noe, og du har plutselig funnet 800 kroner til sparekontoen hver måned.

5. Bruk kollektivtransport til jobben eller andre ærend. Når drivstoffprisene er som de er går det fort å spare inn buss- eller togbilletten i de fleste byområder. Sannsynligvis får du også slappet mer av. Ta med den boka du lenge har planlagt å lese.

6. Gå eller sykle steder du normalt ville kjørt til. Du får fordelen av å få trent litt, sparer miljøet og sparer noen kroner. Om du går eller sykler de korteste turene, sparer du fort en god del penger.

Ettersom du leser gjennom denne listen kommer du til å notere deg noen ting du kan starte med umiddelbart. Estimer hvor mye du kan spare og forplikt deg til å spare så mye du kan denne måneden, og fortsett å spare hver måned!

Sett i gang sparingen ved å gjøre ingenting!

Om du tenker hver eneste måned at du kunne spare bare litt, men aldri klarer å putte noe på en sparekonto til fremtiden, prøv å gjøre ingenting i 30 dager. Verv alle i familien og ha kjøpestopp i en måned. Selvfølgelig er det mange ting du ikke kan slutte å gjøre, sannsynligvis gjelder dette de fleste tingene du gjør, men det finnes mange ting du kan slutte med i tretti dager.

Vurder om du kan klare deg i én måned uten det følgende:

1. Filmer. I én måned kan du slutte å betale for å se, leie eller gå på kino. Øynene dine kommer ikke til å falle ut. Hjertet ditt kommer ikke til å slutte å slå. Du kan bruke nøyaktig null kroner på filmer i en måned.

2. Restauranter. Det er ikke så vanskelig å gå i en måned uten å spise på hvite linduker. De fleste nyter et godt måltid en gang i blant – noen oftere enn andre. Det er ikke noe galt i det, men å hoppe over dyre restauranter i en måned kan gi deg et stort bidrag til sparekontoen.

3. Klær. Alle trenger å kjøpe nye klær en gang i blant. Klær blir slitte og må erstattes. De fleste av oss har nok klær og trenger ikke å kjøpe klær hver måned. Selv om det kun utsetter kjøpet, så vil du kanskje bli overrasket over hvor lite av den månedens klesbudsjett faktisk blir brukt på klær senere. Spør deg selv om ditt siste kleskjøp var for å erstatte noe slitt eller om det bare var et tillegg til garderoben din.

4. Underholdning. Du kan gå i en måned uten å dra på et sportsarrangement, ballett, symfoni, opera eller teater. Tenk så lett kjøpestoppen kommer til å bli om du aldri drar på noen av disse arrangementene.

5. Sport. Ikke betal for noe relatert til sport i én måned. Ingen nye løpesko, ingen ny sykkelskjorts, ikke noe golf, ingen ny softballhanske. Utsett det i 30 dager.

6. Hurtigmat. Dette kommer til bli en utfordring for alle unntatt de mest snobbete av oss. Prøv og se om du kan holde ut i bare én måned uten hurtigmat. Du kommer ikke til å spare mye penger på å unngå bare én tur på hurtigmatrestaurant, men om du er som mange av oss, drar du flere turer i uken. Hopp over disse besøkene i en måned; spis hjemme eller ta med matpakke når du er borte. Ikke bare sparer du noen kroner, du kommer mest sannsynlig til å spise sunnere mat også.

7. Magasiner. Du kan hoppe over magasinene i én måned. Ikke kjøp dem fra avishyllen og ikke forny abonnementet ditt. Vent (du får sannsynligvis et bedre tilbud hvis du venter uansett).

8. Ferie. Selvfølgelig har du ikke kjøpestopp akkurat den måneden du har planlagt en ferie. Ikke ta dere en spontan helg borte når dere har kjøpestopp heller. Hold dere hjemme.

Ved å eliminere eller utsette kjøp i 30 dager kan du få en sårt tiltrengt startsum på sparekontoen. Kanskje du kan klare å spare 4000 eller 8000 kroner på en eneste måned, noe som vil gi deg et signifikant bidrag til sparekontoen. Bruk nyvunnet selvdisiplin til å spare litt også i fremtiden slik at du kan sette inn 400 eller 800 kroner hver måned på sparekontoen. Du kommer til å takke deg selv!

Hvordan få tak i 100 000 kroner under en krise?

Tragisk nok vil livet gi deg problemer som er tilsynelatende uoverkommelige. Noen ganger kommer livets tragedier med en prislapp. En stor prislapp. Se for deg at barnet ditt kjemper en kamp mot kreft som, selv om du har forsikring, kommer til å koste deg 100 000 fordi du må til utlandet for å få riktig behandling, eller du vil dra til utlandet, fordi du har hørt at legene der er flinkere til å behandle akkurat denne krefttypen. Kan du se for deg å ha en sønn eller datter med narkotikaproblemer? Har du noen gang sjekket hva rehabilitering koster, hvis du ikke får dekt det? Hvordan skulle du få tak i pengene? Her er noen idéer som kan hjelpe deg med å overleve den økonomiske siden av en personlig tragedie.

1. Planlegg fremover. Den beste måten å være klar for en slik krise er å ha en signifikant sum på sparekontoen. Å vedlikeholde en sum nok til ett års utgifter bør være målet ditt. Denne summen kan absorbere alle slags kriser, og lar deg fokusere på den menneskelige siden av krisen heller enn den økonomiske.

2. Forsikre deg mot det du kan. Du kan ikke forsikre deg mot alle slags risikoer, men du kan forsikre deg mot noen. Ikke heng deg fast i de du ikke har råd til. Snakk med forsikringsbyrået ditt i dag.

Å løse økonomiske problemer assosiert med en familiekrise kan være skremmende, og hver eneste diskusjon rundt penger kan føles som å gni salt i såret. Men det anbefales likevel å prate om temaet, da man ofte kommer i en vanskelig situasjon når man minst venter det.

Startsiden finner du her.